Gigantische ‘ladies only gym’ breidt uit: ‘Hier is veel behoefte aan’

De sportschool van Heidy is heropend (foto: Omroep Tilburg).

Van een pand van veertig naar vierhonderd naar uiteindelijk 1.200 vierkante meter. Zo veel moest de sportschool van Heidy Chahid van den Dungen, in Tilburg-Noord, uitbreiden. De vrouwen komen niet alleen uit Tilburg. ‘We hebben leden uit Oosterhout, Breda en Eindhoven.’

Al tien jaar is Heidy bezig met sporten voor vrouwen. Ze begon ooit met een kleine ruimte en was alleen op de zaterdagmiddag open. Afgelopen weekend opende ze de 1.200 vierkante meter ‘ladies only gym’ in Tilburg-Noord.

Niet op gemak
Zelf is ze 35 jaar, moslima en hoorde ze van haar schoonfamilie over nichtjes die graag wilden sporten, maar zich niet op hun gemak voelden in de reguliere sportschool. “Dat was voor mij de aanleiding. Ik heb vroeger geworsteld met overgewicht, waardoor ik niet naar de sportschool durfde. Die combinatie maakte dat ik dacht: ‘Er moet een plek komen waar vrouwen kunnen sporten zonder dat ze belemmeringen voelen.'”

Volgens Heidy voelen vrouwen zich meer op hun gemak, hoeven ze niet na te denken over wat ze aantrekken en welke bewegingen ze maken. “Ik wil een plek bieden waar vrouwen zichzelf kunnen zijn. Vrouwen zijn goed in zorgen voor anderen, maar hier kunnen ze aandacht en tijd aan zichzelf en hun gezondheid besteden.”

Kinderopvang

Voortaan biedt ze ook kinderopvang aan tijdens het sporten. “Vrouwen kunnen hun kindje ‘inplannen’ voor de kinderopvang, zodat wij ook weten hoeveel er komen. In die tijd kunnen ze zelf rustig sporten, terwijl een pedagogisch medewerker op ze past.”

Op dit moment heeft de ‘ladies only gym’ rond de zeshonderd leden en ze komen niet alleen uit Tilburg. “We hebben inmiddels behoorlijk wat vrouwen uit Oosterhout, Breda, Eindhoven en Den Bosch. Ze komen echt hiernaartoe, omdat ze zich het fijnst voelen bij een vrouwensportschool.”

Vooral veel positieve reacties dus, maar soms hoort ze ook iets anders. “Ik krijg wel eens vragen van ‘goh, waarom mogen er geen mannen komen?’ Dan zeg ik: ‘Vrouwen komen naar de sportschool als ze zich op hun gemak voelen. Het belangrijkste is gewoon dat ze met hun gezondheid bezig zijn.'”

Edita Saakian