AI-parade in de LocHal met grootste ‘open source event’ van Nederland

foto: LocHal

Bibliotheek de LocHal is in mei het toneel van de AI-parade. Hier staat kunstmatige intelligentie en alles wat daarmee te maken heeft centraal. Aankomende zaterdag is er van alles te doen rondom open source in de bibliotheek.

Wat is dat open source nu precies? Ieder computerprogramma, zoals Word of PowerPoint, is opgebouwd uit een broncode. Zo’n code zorgt ervoor dat het programma doet wat het moet doen, zoals het typen in Word of het maken van presentaties in PowerPoint. Wanneer zo’n broncode openbaar en voor iedereen toegankelijk is, noem je dat open source. Het idee hierachter is dat iedereen aanpassingen en verbeteringen aan het programma kan aanbrengen. Daardoor kan er sneller worden ontwikkeld.

Belangeloos informatie verstrekken
Open source past volgens Joep van der Weide, programmamaker bij het DigiLab, precies bij het gedachtegoed van een traditionele bibliotheek. Belangeloos informatie verspreiden en delen is iets wat de bibliotheek al decennia doet.

Er zijn zaterdag allerlei lezingen over open source, robots en social media. Ook kun je deelnemen aan verschillende workshops. Je kunt leren hoe je je eigen game kunt programmeren, maar ook aan de slag met het ontwerpen van je eigen t-shirt. Er is dus van alles te doen en bijna alles is gratis te bezoeken. Volgens de LocHal is het ook zeker niet alleen voor mensen die bekend zijn met tech, maar ook voor mensen die simpelweg nieuwsgierig zijn.

Bekijk hier het hele programma voor aankomende zaterdag.

Pieter Soethout