Gemeente neemt geen extra maatregelen nadat auto tussen het uitgaanspubliek terecht kwam

TILBURG – De gemeente Tilburg neemt geen extra maatregelen na een incident waarbij een beschonken automobilist met een auto tussen uit uitgaanspubliek op de Korte Heuvel terecht was gekomen. De auto kon de straat inrijden omdat de paaltjes die dat moeten voorkomen, niet omhoog waren gezet.

Eerder was er tijdens een koopavond ook al een incident, waarbij een automobilist de Heuvelstraat in was gereden en zich zodoende tussen de winkelende voetgangers begaf. Hij verklaarde volgens Omroep Brabant tegenover agenten dat hij de verkeersborden niet had gezien.

De gemeente ziet in bovenstaande incidenten geen aanleiding om extra maatregelen te nemen die voorkomen dat auto’s het gebied inrijden. “De structuur van onze binnenstad was en is altijd heel open geweest. Grote delen van het gebied waren en zijn niet afgegrendeld met palen of andere barrières. Ook tijdens de venstertijden voor laden en lossen kan iedereen in principe ongehinderd het gebied inrijden. Dat verandert in deze nieuwe situatie niet. We monitoren wat de consequenties zijn van het cameratoezicht en de selectieve toegang en wat dit doet met het verkeer in het gebied”, zo laat een woordvoerder van de gemeente Tilburg weten.

Slimme camera’s

De meeste toegangswegen tot het voetgangersgebied werden tot voor kort afgesloten met verzinkbare palen. Deze palen zijn echter sinds kort buiten werking gesteld. De toegang tot het gebied wordt tegenwoordig gecontroleerd door middel van slimme camera’s. De camera’s registreren de kentekens van voertuigen die buiten de laad- en lostijden het gebied inrijden. Rijdt een auto vòòr zes uur ’s ochtends of na elf uur ’s ochtends het gebied in zonder ontheffing, dan volgt een boete. Daarmee is er geen fysieke barrière meer die de auto’s tegen kan houden. Wel staan er borden die aangeven dat het niet toegestaan is om zonder ontheffing buiten de eerder genoemde tijden het gebied in te rijden.

Afspraken aantrekken

Op de Korte Heuvel staan nog wel paaltjes. De bedoeling is dat deze tijdens de drukke horeca-uren omhoog staan, zo legt de woordvoerder van de gemeente uit. Dat de paaltjes omlaag stonden waardoor de beschonken automobilist de straat in kon rijden, had nooit mogen gebeuren. “De afspraken over het laten zakken en weer omhoog zetten van de palen trekken we nu stevig aan om een eventuele herhaling te voorkomen”. zo laat de gemeente weten.

Tijmen Moelker