Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

JZ Replacement laat met Amerikaanse topbassist Tim Lefebvre hun nieuwe album live horen

JZ Replacement laat nieuwe album live horen - groepsfoto

TILBURG – Drum ’n bass met wat folk uit Oost-Europa en een vleugje John Zorn. Het is een manier om het nieuwe rauwe en energieke trio JZ Replacement te omschrijven. Saxofonist Zhenya Strigalev en drummer Jamie Murray werkten al eerder samen, en ze wisten voor deze nieuwe band niemand minder dan Tim Lefebvre in te lijven. Hij staat ook wel bekend als een ‘monster op bas’, en hij speelde zo al bij allerlei bekende muzikanten en groepen. Denk dan aan namen als Tedeschi Trucks Band, Elvis Costello, Sting en Donny McCaslin.

Maar Tim is ook luid en duidelijk te horen op David Bowie’s Blackstar. Op woensdag 11 maart laat JZ Replacement hun nieuwe album Disrespectful live horen in Paradox. En dan spelen zij louter nieuw materiaal van dit album. Al deze nieuwe stukken en grooves zijn nu dus nog echt kakelvers!

De Brits/Russisch/Amerikaanse formatie stond tot nog toe al eens drie avonden aaneen in de befaamde Ronnie Scott’s Jazz Club in Londen. En ze stonden ook op London Jazz Festival en op Porto Jazz Festival. De vibe van dit trio is fris en levendig te noemen. Invloeden uit de Indiase muziek komen voorbij. Maar ook de bebop van Charlie Parker en de opzwepende ritmes van iemand als Chris Dave zijn nooit ver weg. De muziek van de drie staat zowel bol van complexe grooves als van pakkende melodieën. Daar word je vast wel blij van. Heel speciaal is, dat dit zelfs hun eerste concert ooit hier in het land is!

Bezetting
Zhenya Strigalev (sax, elektronica), Jamie Murray (drums), Tim Lefebvre (bas, elektronica)

De pers over JZ Replacement live:

“…fascinerend intens, kronkelend en staccato optreden – een goed georkestreerd duo…” – London Jazz News

“Altijd een onwerkelijk, indrukwekkend brouwsel” – ★★★★ Jazzwise

“Een dissident in het hart van de moderne jazz” – ★★★★ The Telegraph

“Strigalev’s groep zou wel eens de nieuwe sensatie in de wereld van de jazz kunnen worden” – ★★★★ All About Jazz

Kees-Luc Simons