Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Neel Smeijsters is de beste voorlezer en wint een plek in de provinciale finale van Read2Me

TILBURG – Maar liefst tien kampioenen voorlezen uit onze regio streden op 3 maart in de Bibliotheek Wagnerplein in Tilburg een spannende strijd om een plek in de provinciale finale van Read2Me, en Neel Smeijsters van De Nieuwste School won. Dit is toch wel dé wedstrijd voor brugklassers te noemen als je het hebt over voorlezen.

Read2Me is een project waar plezier in lezen in wordt gestimuleerd. Uit recent onderzoek blijkt dat het steeds lastiger wordt om jongeren te motiveren tot het lezen van boeken. Maar met de tips die consulenten van de bieb geven op middelbare scholen, ervaren leerlingen hoe leuk (voor)lezen kan zijn als je een boek kiest dat bij je past.

De wedstrijd

De kandidaten die meededen aan deze finale zijn leerlingen van het Mill-Hillcollege, het Willem van Oranjecollege, en De Nieuwste School. Van Campus013, Dr. Mollercollege, en Odulphuslyceum. Maar ook van 2College locaties Jozefmavo, Ruivenmavo, Durendael en SG De Overlaat. Een vakkundige jury had er een zware taak aan om de beste voorlezer te kiezen. Die jury bestond uit twee schrijfsters, Monique de Heide en Anne Glerum, en Peter Kok, directeur van de bieb. Voorzitter van de jury Peter Kok gaf aan dat het niveau erg hoog lag dit jaar.

Enthousiast gaf winnares Neel eerst een mooie inleiding op het boek dat ze had gekozen. Dat was Alice in Wonderland van Lewis Carroll. Daarna verraste ze het publiek en de jury met een grappig, maar best lastig fragment. De jury gaaf haar een compliment voor het gebruik van haar stem. En ook voor de rust tussen de zinnen en de manier waarop ze de emoties overbracht. Bovendien hield ze tijdens het voorlezen goed contact met het publiek.

Als winnaar van deze finale mag Neel hoe dan ook op 8 april meedoen aan de provinciale finale in Theater De Leest in Waalwijk. En dan zal ze zeker haar best doen om ook een plek in de wacht te slepen voor de landelijke finale die plaats gaat vinden in De Meern in Utrecht.

Enthousiast publiek

Ongeveer 65 supporters waren aanwezig om de finalisten aan te moedigen. Zij mochten ook als publiek een stem uitbrengen. Na de telling kwam daar Luna Damen van het Dr. Mollercollege in Waalwijk als favoriet van het publiek uit naar voren.

De presentatie van het geheel lag in handen van columnist, schrijver en docent Dion van Meel.

Kees-Luc Simons