Efteling wil klimaatneutraal zijn in 2030

De zonnepanelen op het parkeerterrein van de Efteling
Zonnepanelen op het parkeerterrein van de Efteling (foto: Efteling)

De Efteling streeft ernaar om in 2023 klimaatneutraal te zijn. Twee jaar later willen ze zelfs klimaatpositief zijn. Dat wil zeggen dat ze tegen die tijd meer CO2 uit de lucht haalt dan dat ze uitstoot.

De Efteling wil ervoor zorgen dat het park ook voor toekomstige generaties te bezoeken blijft. “Dit jaar bestaan we zeventig jaar en we willen nog minstens zeventig jaar betovering bieden. Het is dus belangrijk dat we onze duurzame verantwoordelijkheid nemen om het attractiepark nog mooier door te geven aan toekomstige generaties”, vertelt algemeen directeur Fons Jurgens.

Dit doen ze op een aantal manieren, zoals het vervangen van niet-duurzame verlichting door ledlampen. Ook gebruiken de medewerkers tegenwoordig elektrische bladblazers. Daarnaast zijn er inmiddels zonnepanelen aangebracht op de Symbolica.

Twintig procent eigen energie
De grootste stap die de Efteling de afgelopen tijd nam, was de bouw van een overdekte parkeerplaats. In eerste instantie zul je niet denken dat dit iets bijdraagt aan het behalen van de klimaatdoelen. Toch is dat zo, want je parkeert je auto onder een van de ruim 12.000 zonnepanelen. Volgens de Efteling wekt ze hiermee meer dan twintig procent van de stroom op die het park jaarlijks gebruikt.

In 2023 wil het attractiepark de volgende stap nemen. Op de planning staat het gasloos maken van het Anderrijk. Dit gebeurt door midden van een nieuw warmte-koudeopslag-systeem.

LEES OOK:
Efteling-attractie Droomvlucht maanden dicht vanwege groot onderhoud
Bouw van grootste hotel binnen wereld Efteling begonnen

Pieter Soethout