Functieloos watertorenterrein moet weer opleven: ‘Een plek voor initiatieven’

De watertoren aan de Bredaseweg in Tilburg (foto: Tom van den Oetelaar).

Dieuwertje Vorstenbosch had al ideeën voor het Duvelhok en ze heeft een nieuwe droom. Dit keer is het groen, had het ooit met water te maken en heeft ze zo’n beetje heel de Bomenbuurt achter zich staan. Het watertorenterrein aan de Bredaseweg wordt al jaren aan zijn lot overgelaten. Dieuwertje ziet potentie: “Een plek voor de buurt.”

Al tien jaar ziet Dieuwertje het watertorenterrein verwaarlozen. Vooral het onbenutte stuk groen, aan de achterkant van het terrein. “Wat nou als we daar een proeftuin van maken? Een plek waar de Bomenbuurt kan samenkomen.” Zoiets is er nu niet voor de wijk, weet Dieuwertje. “En die behoefte leeft wel. Een plek waar initiatieven kunnen ontstaan.”

Minste bomen
Die behoefte werd al duidelijk in 2020, toen er een wijkvisieplan werd opgesteld. De wijk wil vergroenen, was de conclusie. “Het heet de Bomenbuurt, maar het is de wijk met de minste bomen”, merkt Dieuwertje lachend op. Bovendien is er behoefte voor kinderen om te spelen. “We hebben wel het Lindeplein, maar dat is echt voor de kleintjes. Bij het Spoorpark laten mensen hun kinderen ook niet zomaar spelen.”

De watertoren had tot 2007 een functie, nu is hij niets meer dan een blikvanger. Achter het hek bij de ingang zijn nog sporen te zien van het kantoor van BrabantWater. Niet meer in gebruik door werknemers, wel door mensen die het antikraak bewonen. “Het is echt niet de bedoeling dat zij weg gaan, hoor”, verduidelijkt Dieuwertje. “Er ligt gewoon een terrein waar al tien jaar gebruik van gemaakt kan worden, maar er gebeurt gewoon niks. Dat is toch zonde?”

Geen prioriteit
En dus: een proeftuin, een plek voor kinderen en bewoners om samen te komen. “Of als iemand zegt: het lijkt me gaaf om voor honderd man te koken daar. Dat kan dan gewoon.” Er kan heel veel, volgens Dieuwertje. Ze wilt denken in mogelijkheden, maar helaas heeft ze nog niks van BrabantWater gehoord. “Ze zijn een beetje terughoudend. Het heeft gewoon niet hun prioriteit.”

Het bedrijf heeft contact met de gemeente over het terrein. Ondertussen droomt Dieuwertje verder. Ze heeft niet alleen de wijk achter zich, ook de politiek ziet steeds meer potentie in het watertorenterrein en dus in het plan van Dieuwertje. “Ik heb de komende tijd gesprekken met partijen. Zij zien ook dat er iets moet gebeuren. Er begint iets te bewegen.”

LEES OOK:
Bij Dieuwertje in het Duvelhok krijgen duurzame ondernemers een plek

Edita Saakian