Bij Dieuwertje in het Duvelhok krijgen duurzame ondernemers een plek

Lokale ondernemers met een duurzaam idee krijgen bij de ‘Social Salon’, in het Duvelhok, de kans om het uit te testen. De initiatieven krijgen tijdelijk een plek, want in september staat de renovering van het Duvelhok op de agenda.

De renovatie van het oude textielfabriekspand ‘Duvelhok’, in het centrum van Tilburg, staat al lange tijd op de planning. Het streven is om in september dit jaar daaraan te beginnen. In de tussentijd staat een gedeelte van het pand leeg. Voor Dieuwertje Vorstenbosch het perfecte moment om lokale ondernemers de kans te geven om te experimenteren met hun idee.

Duveldorp
Al lange tijd is zij met de gemeente, vastgoedeigenaar Dokvast en bewoners in gesprek over de vernieuwing van het Duvelhok. Dieuwertje: “We willen samen bouwen aan een vernieuwd ‘Duveldorp’. Het Duvelhok is een belangrijke locatie voor de wijk en we willen graag in samenwerking met omwonenden, de plek een buurtfunctie geven.”

Tijdens deze pilot willen Dieuwertje laten zien hoe de toekomst er eventueel uit zal zien in en rondom het Duvelhok. De focus ligt dan vooral op ondernemers met een duurzaam streven. “We hebben plek voor acht tot tien ondernemers die zich bezig houden met met duurzaamheid en circulariteit. Een voorbeeld is een initiatief die onder andere lepels maakt van straathout die ze vinden in Tilburg”, legt Dieuwertje uit.

Lokale ondernemers
Ook andere Tilburgse ondernemers hebben interesse getoond. “In de LocHal hangt een enorme kroonluchter gemaakt van gerecyclede plastic flesjes. De makers daarvan gaan dit ook doen in het Duvelhok, maar dan wel op veel kleinere schaal.”

Dit is niet de eerste keer dat Dieuwertje zich inzet voor de lokale ondernemer. Tijdens de lockdown organiseerde ze wandeltochten met stops bij verschillende horecazaken en stelde ze kerstpakketten samen voor ondernemers. “Ik besefte me tijdens de coronapandemie dat we anders moeten nadenken over lokaal ondernemerschap. Hoe kunnen we als ondernemer iets bijdragen aan duurzaamheid en zelfvoorzienend worden?”

Dieuwertje hoopt de ‘Social Salon’ binnenkort te openen. “Op dit moment hebben we vijf geïnteresseerde ondernemers en initiatieven. Hopelijk komen er snel meer bij.”

Edita Saakian