Eerste schoolweek in coronatijd achter de rug, veel maatregelen bij onderwijsinstellingen

TILBURG – De eerste schoolweek voor het hoger onderwijs zit er weer op. Het was de eerste week dat er weer fysiek les in de schoolgebouwen is gegeven sinds de scholen sloten vanwege de coronacrisis. De onderwijsinstellingen hebben maatregelen getroffen in hun gebouwen, zodat studenten en docenten weer veilig aan de slag kunnen gaan. Voor de nieuwe studenten zal het studentenleven er dus anders dan anders uitzien.

Maar ook op de opleiding gaat het er voorlopig nog anders aan toe dan voorheen. De gebouwen zijn niet ruim genoeg om alle studenten tegelijkertijd anderhalve meter afstand te laten houden. Bij Fontys wordt daarom een combinatie van fysiek en online onderwijs gegeven. ‘Blended Learning’, noemen ze dat. “Eerstejaars studenten moeten zeker ook vaak fysiek aanwezig kunnen zijn omdat die eerste kennismaking heel belangrijk is voor de komende jaren”, vertelt docent Marc Geboers. “We zoeken dus bewust een mix in online en offline.”

Veiligheid

In de gebouwen van Fontys zijn verschillende maatregelen getroffen. Zo zijn er looproutes uitgestippeld zodat mensen elkaar niet hoeven te kruisen. En bij elke ruimte staat aangegeven hoeveel personen er maximaal tegelijkertijd aanwezig mogen zijn, op basis van het aantal vierkante meters. De onderwijsinstelling vraagt haar medewerkers en studenten ook om in te loggen op het wifi-netwerk, zodat er (anoniem) gemeten kan worden hoeveel personen er in het pand aanwezig zijn. Student Karlijn voelt zich niet onveilig als ze op school is. “Er zijn grote lokalen, dus je kunt goed anderhalve meter afstand houden. Ik ben relatief nuchter denk ik. Ik ben van mening dat als je je niet lekker voelt, je lekker thuis moet blijven en als je je goed voelt, dan kom je.”

Even geen feestjes

Maar niet alleen het onderwijs is anders voor de studenten. Ook het studentenleven dat erbij hoort ziet er dus op het moment voor de meeste studenten iets anders uit dan in andere jaren. Weliswaar waren er ‘coronaproof’ kennismakingsactiviteiten tijdens de introductieweek, maar even gezellig iets doen met je medestudenten of naar een feestje gaan, ziet Karlijn op dit moment niet zo snel gebeuren. “Je moet alles nu plannen, dat is op zich niet erg. Maar het is allemaal iets minder spontaan.”

Malou den Ouden