Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

‘Eén tegen eenzaamheid’ bouwt lokale coalities

Hoe ga je om met eenzaamheid onder ouderen? En hoe word je zelf oud zonder je eenzaam te voelen? Want toch meer dan de helft van de mensen ouder dan 75 jaar zegt zich eenzaam te voelen. Op 30 oktober vindt daarom het congres Hoe dan? plaats als onderdeel van Eén tegen eenzaamheid dat coalities bouwt in de strijd tegen eenzaamheid bij ouderen. Beleidsmakers, initiatiefnemers, ondernemers, vrijwilligers en ouderen uit heel het land ontmoeten elkaar dan in EVE en de LocHal. Ze gaan daar die dag samenwerken aan nieuwe en gezamenlijke oplossingen.

Hoe dan? Zo dus!

Tijdens het congres zien we tientallen voorbeelden van wat er gedaan wordt tegen eenzaamheid. De dag opent met een inspirerende talkshow rond het thema Hoe dan? Presentator Hadassah de Boer gaat in gesprek met betrokkenen – professionals én natuurlijk de ouderen zelf. Ook vertellen zij dan openhartig en op een persoonlijke manier waarom het thema eenzaamheid hen zo aan het hart gaat. Te gast zijn onder anderen:

Bert van Leeuwen, presentator en aanjager van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid;

Colette Cloosterman – van Eerd, ook aanjager en lid van de Raad van Bestuur van een supermarkt die onlangs de ‘kletskassa’ introduceerde;

Annerie van Oort, kapster die een eigen initiatief tegen eenzaamheid startte;

Ruud Hermans, muzikant en bekend als winnaar van The Voice;

Rolph Dols, wethouder in Tilburg;

Wimke Schuurmans, manager van Eén tegen eenzaamheid (Ministerie van VWS).

Samen met ouderen delen zij hun ervaringen met het verminderen en voorkomen van eenzaamheid.

Tijdens de talkshow staat centraal hoe ouderen zelf initiatief kunnen nemen om hun positie in de samenleving te verbeteren. Tijdens een markt en twee rondes aan sessies pitchen meerdere partners programma’s en ideeën. Daar kunnen deelnemers op aanhaken. Succesvolle initiatieven vormen zo in sessies lokale coalities tegen eenzaamheid en nieuwe samenwerkingen voor de komende jaren.

Samen één in coalities tegen eenzaamheid

Het congres is een initiatief van het ministerie van VWS dat hierin samenwerkt met FNO. FNO heeft met haar programma Meer Veerkracht Langer Thuis projecten gerealiseerd rondom beweging en eenzaamheid bij kwetsbare ouderen. UP! tekent voor de samenstelling van het programma en de realisatie. UP! is dan ook een landelijke beweging rondom ouder worden.

Met het programma Eén tegen eenzaamheid wil de overheid de trend van eenzaamheid onder ouderen in ons land doorbreken. De overheid werkt hiervoor samen met veel landelijke en lokale partijen.

Kijk ook op de site van Eén tegen eenzaamheid.

Kees-Luc Simons