Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

De Spoel is 25 jaar na sluiting nog altijd razend populair

De Spoel van de voorkant (foto: Walter de Wit)

Binnen tien minuten waren de tickets voor ‘De Spoel Reunited’ helemaal uitverkocht. Toen ze allemaal op waren, begon de ophef. Mensen waren verontwaardigd dat ze niet bij de reünieavond konden zijn. Daarom werd een tweede avond georganiseerd. Ook hiervan zijn de kaartjes bijna uitverkocht. De Spoel was en is dus ontzettend populair. “De populariteit is bijna niet uit te leggen.”

Vooral in de jaren ’80 en ’90 was de club in de Fabrieksstraat bij stappende Tilburgers geen onbekende plek. De muziek was vooruitstrevend en daarom bij een deel van het stappubliek ontzettend populair. 25 jaar nadat De Spoel haar deuren sloot, organiseert een aantal oud-personeelsleden samen met oud-eigenaar George van den Bosch een reünie.

Op 7 en 14 oktober wordt Club Smederij helemaal omgetoverd tot ‘de oude Spoel’. Zelfs de dj’s van toen, die nu rond de zestig zijn, komen plaatjes draaien. “Mensen die er toen kwamen, weten nog wel dat er van die houten blokken tegen de muur stonden. Die hebben we nu weer”, vertelt Walter de Wit. Hij draaide vanaf 1985 plaatjes in club. “We doen er alles aan om de sfeer van toen te creëren.”

Vooruitstrevende muziek
Die sfeer was bijzonder en een deel hiervan is op het conto van de dj’s te schrijven. “In De Spoel draaiden wij muziek, die in Nederland pas maanden later uit kwam”, vervolgt Walter zijn verhaal. “We lieten in die tijd muziek uit Londen overkomen. Spoelhitjes noemden de mensen dat.” De muziek was dus heel vooruitstrevend en de mensen werden nieuwsgierig. “We kregen vaak van die bierviltjes naar ons toegegooid met de vraag: wat draai je nu eigenlijk?” Een dag later gingen de mensen naar de platenzaak om vinyl aan te schaffen.

De sfeer bleef niet onopgemerkt, want het publiek beperkte zich niet tot mensen uit Tilburg. “Er kwamen ook mensen uit de Randstad. We hadden mensen over de vloer als Jules Deelder, Herman Brood en George Kooymans. Ook was Henny Vrienten er kind aan huis.”

Iedereen welkom
Naast de unieke muziek was het ook bijzonder hoe iedereen geaccepteerd werd. “Om twee uur ’s nachts kwam er een keer een man in een driedelig kostuum binnenwandelen”, gaat Walter verder. “Die kwam een tijdje later naar de eigenaar George toelopen. Hij zei: ‘ik zie er niet uit. Iedereen heeft rare kleding aan en ik sta in een driedelig pak en niemand zegt er iets van.’ Dat was een van de grootste complimenten die je als eigenaar kon krijgen.”

Die sfeer, de muziek en de goede herinneringen zorgen ervoor dat de tickets voor De Spoel Reunited als warme broodjes over de toonbank gaan. “In deze tijd van polarisatie, inflatie en oorlog grijpen mensen graag terug naar mooie tijden uit het verleden. Daarom gaat het zo hard, denk ik.” In de besloten Facebookgroep worden allerlei herinneringen en foto’s gedeeld.

De tickets kosten 15 euro en daarmee worden allerlei kosten als huur en aankleding betaald. “Het gaat heel duur worden, maar alles wat over blijft, gaat direct naar de Voedselbank.”

George van den Bosch voor De Spoel in 1995

Pieter Soethout