Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Esmah Lahlah reageert op bekendmaking nummer twee positie: ‘Tilburg, je bent voor altijd in mijn hart’

Wethouder Esmah Lahlah (foto: Gemeente Tilburg/Dolph Cantrijn crop).

‘Tilburg, je bent fantastisch en voor altijd in mijn hart’. Met deze woorden onderschrijft Esmah Lahlah officieel de nummer 2 positie van Groenlinks-PvdA te hebben bemachtigd. Donderdagavond meldden verschillende Haagse bronnen al dat Lahlah de Tilburgse politiek verruilt voor een hoge positie op de kandidatenlijst van Groenlinks-PvdA. De kandidatenlijst is vrijdagmiddag bekend gemaakt.

Esmah Lahlah reageerde vrijdagmiddag op de bekendmaking. Op X schrijft ze: ‘Its official, met gepaste trots kan ik melden dat ik ben voorgedragen voor een prachtige 2e plek. Blij ook met het gave team dat klaar staat om campagne te voeren voor socialer & groener NL en ⁦Tilburg⁩, je bent fantastisch en voor altijd in mijn hart.’

Top 5
Eerder werd al bekend gemaakt dat Frans Timmermans Groenlinks-PvdA zal aanvoeren. Na Lahlah’s nummer twee positie bestaat de rest van de top 5 uit Jesse Klaver, de huidige fractievoorzitter, PvdA-Kamerlid Kati Piri en Groenlinks-Kamerlid Lisa Westerveld.

‘Een aderlating voor Tilburg’ en ‘Jammer voor Tilburg, goed voor Nederland’. Verschillende mensen reageren via X op de bevestiging van Lahlah’s nieuwe positie. Lahlah wordt door de kandidatencommissie beschreven als ‘de ideale’ nummer twee: “Esmah heeft zich bewezen als een zeer bevlogen politicus en bestuurder met een groot sociaal hart. Haar inzet op thema’s als bestaanszekerheid, kansengelijkheid en arbeidsparticipatie heeft haar in Tilburg en daarbuiten ongekend populair gemaakt.”

Lahlah is sinds 2018 wethouder in Tilburg. Waar ze eerst nog partijloos was, is het ze het afgelopen jaar onlosmakelijk verbonden met GroenLinks. Onder haar aanvoering werd de partij het grootste tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen.

Landelijke bekendheid
De Tilburgse wethouder vergaarde landelijke bekendheid toen ze een maand lang leefde van een bijstandsuitkering. Ook werd ze in 2021 gekroond tot beste lokale bestuurder van Nederland. In Tilburg houdt ze zich onder andere bezig met bestaanszekerheid, inclusie, laaggeletterdheid en kansengelijkheid. Haar woordvoerder geeft aan niets te kunnen zeggen over haar eventuele plaats op de lijst van GroenLinks-PvdA.

Edita Saakian