Dit is de stem van het Koning Willem II stadion: ‘Het voelt iedere keer weer speciaal’

Pim in actie in het Koning Willem II stadion (foto: Arjan Lammerts)

Als je hem ziet, herken je hem niet, maar met een beetje geluk herken je zijn stem wel. Pim Smolders is dé stadionspeaker van Willem II. Hij voorziet de supporters van de Tricolores van de opstellingen, roept de wissels om en laat weten wie er heeft gescoord.

Al vanaf zijn twaalfde komt Pim in het Koning Willem II stadion en hij vindt het geweldig om er stadionspeaker te zijn. “Het rood-wit-blauwe bloed stroomt door mijn aderen. Ik zit daar niet voor mezelf, maar voor de supporters. Ik heb altijd op de tribune gezeten en nu ben ik het geluid van Willem II. Het voelt iedere keer weer speciaal.”

De 44-jarige Tilburger rolde dan ook heel langzaam in zijn huidige rol als stadionspeaker van Willem II. “Ik ben begonnen met het bedienen van de reclameboarding en de schermen. Zo ben ik in de radiokamer terechtgekomen.” Vanuit daar duurde het nog even, voordat zijn stem in het Koning Willem II stadion te horen was. “Ik ben een keer gevraagd toen de vaste omroeper op vakantie was. Na dat optreden werd ik op den duur reserve. Twee jaar geleden stopte Wim Arts ermee en vroegen ze mij om het te doen.”

Een heldere stem
Niet iedereen wordt zomaar stadionspeaker bij zijn of haar favoriete club. Pim geeft aan dat je daarvoor wel een duidelijke, heldere stem moet hebben. “Het is een combinatie van een beetje talent en veel oefenen. Maar ook iemand die niet zo duidelijk praat, kan er door veel te oefenen een stuk beter in worden. Het is prettig dat ik een eigen bedrijf in voice-overs heb, want daardoor heb ik een soort voorsprong.”

Je moet dus duidelijk kunnen praten, maar dat kan soms knap lastig zijn. “De namen van de spelers van Willem II ken ik ondertussen wel”, zegt Pim lachend. “Maar die van de tegenstander zijn wat ingewikkelder. Die schrijf ik dan uit zoals je ze zegt. Mocht het dan toch een keer misgaan, heeft Pim ook daar een oplossing voor. “Als ik een foutje maak, ga ik gewoon zo snel mogelijk door met de volgende naam. Dan zijn mensen het zo weer vergeten.”

Toch kan Pim zich nog wel een flinke blunder herinneren. “Ik heb een keer omgeroepen dat Willem II op 2-0 kwam, maar het was pas het eerste doelpunt van de dag. Dan kun je jezelf wel voor je kop slaan. Ook heb ik ongetwijfeld meerdere namen van spelers verkeerd uitgesproken.”

Rood-wit-blauw bloed
Pim zit er voor de supporters, maar juist van die groep kreeg hij afgelopen week mindere reacties. “Na de derde goal van NAC zette de DJ per ongeluk de goaltune van Willem II op. Toen heb ik wel veel negatieve reacties op verschillende fora gezien. Dat was eigenlijk voor het eerst dat iets tegen mij gericht was. Gelukkig is het over het algemeen hartstikke positief en daarnaast sta ik altijd open voor feedback.

Willem II is speciaal voor Pim, maar ook hij ziet dat de club zich in roerige tijden bevindt. “Het was een week met verschrikkelijk veel onrust. Ik hoop dat we nu weer met z’n allen achter de club gaan staan en alles weer richting het positieve te draaien.”

Pieter Soethout