Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Komen de Vikingen eraan? Wow, het zijn Thorbjørn Risager en z’n mannen

Aan Heyhoef-Backstage de eer om de Deense band Thorbjørn Risager and The Black Tornado (groepsfoto) live voor te stellen aan het publiek in Zuid-Nederland.

Hij is een ware held in Denemarken en toert al jaren door Europa. Het werd dus tijd om eens naar Tilburg te komen. Aan Heyhoef-Backstage de eer om Thorbjørn Risager en zijn band The Black Tornado live voor te stellen aan het publiek in Zuid-Nederland. Zaterdagavond 20 mei is het eindelijk zover.

Deze Viking uit de Kopenhaagse bluesscene heeft zeker zijn steentje bijgedragen om Scandinavië op de kaart te zetten als broedplaats voor geweldige blues. Thorbjørn Risager en zijn zevenkoppige gevolg hebben namelijk met maar liefst acht albums en verscheidene awards op zak hun naam ruimschoots gevestigd.

De band weet het publiek te betoveren met een geluid waarin duidelijk invloeden van soul, Chicago-blues, boogie en rock ’n roll zijn terug te horen. Terwijl de stem van Thorbjørn Risager doet denken aan die van Ray Charles, Van Morrison en Billy Gibbons. Eind vorig jaar verscheen het achtste studioalbum Navigation Blues. Thorbjørn Risager heeft al opgetreden als openingsact voor Bonnie Raitt en de Tedeschi Trucks Band en hij heeft het podium gedeeld met musici als Buddy Guy, Doyle Bramhall II en Robben Ford.

Ook al weten mensen in veel van de landen waar deze band heeft gespeeld nog steeds niet hoe ze de naam van de zanger moeten uitspreken of in welk hokje ze de muziek eigenlijk moeten plaatsen, deze acht mannen vormen samen al vele jaren een van de toonaangevende muzikale exportproducten van Denemarken.

Aan Heyhoef-Backstage de eer om de Deense helden van Thorbjørn Risager and The Black Tornado (in actie op podium) voor te stellen aan het publiek in Zuid-Nederland.

Prettige verrassing warmt de avond alvast op

Het 14-jarige Nederlandse bluestalent Luca Holkenborg staat vanavond in het voorprogramma met zijn band Luca and Uncle Rudi. Inmiddels heeft hij een viertal enthousiaste muzikanten om zich heen verzameld, en zo is de band Luca and Uncle Rudi tot stand gekomen. Er is al flink gerepeteerd, en we kunnen concluderen dat de band uitkijkt naar liveoptredens.

© Paul de Vries

Kees-Luc Simons