Carl verlangt terug naar ‘zijn’ klokken, maar die hangen te hoog

Tilburgse stadsbeiaard Carl bij zijn klokken (foto: Rudi Klumpkens).

Stadsbeiaardier Carl van Eyndhoven (63) mag al een jaar niet meer spelen op de 56 jaar oude klokken in de toren van de Heikese kerk in het centrum van Tilburg. De gemeente kan de veiligheid van de beiaardier namelijk niet garanderen als er brand uitbreekt. Carl is er kapot van. “Een jarenlange traditie is zo acuut het zwijgen opgelegd.”

De gemeente wilde vorig jaar controleren of Carls werkplek op 65 meter hoogte wel voldoet aan de Arbowet. Uit dat onderzoek bleek dat de beiaardier bij brand moeilijk via de trappen naar beneden zou kunnen komen. Carl moest per direct stoppen met het bespelen van de beiaard en dat kwam hard aan.

“Ik ga al 33 jaar die trappen op en af en er is nog nooit iets gebeurd.”

De beiaardier kan er met zijn hoofd nog steeds niet bij: “Ik ga al 33 jaar die trappen op en af en er is nog nooit iets gebeurd. Desnoods verzeker ik mij extra of hangen we meer brandalarmen op.”

Toch is er volgens de gemeente verder onderzoek nodig en moet Carl al een jaar thuiszitten. Het gemis is groot. “Het was vreselijk nieuws. Ik reed elke vrijdag en zaterdag naar Tilburg vanuit Antwerpen en dat deed ik met veel liefde. Ik speelde in veel kerken, maar de beiaard in Tilburg is toch de meest unieke voor mij. Fantastisch qua stemming en over grote afstand hoorbaar.”

De trap naar de beiaard (foto: Rudi Klumpkens).

De beiaard in de toren van ’t Heike is sinds 1966 te horen in de straten van Tilburg. De beiaard traditie bestaat al zo’n zeshonderd jaar en het beiaardspel is door de Unesco zelfs benoemd als immaterieel cultureel erfgoed.

Rudi Klumpkens, lid van de Tilburgse beiaardcommissie, begrijpt niets van de beslissing van de gemeente. “We vinden het absurd. Al meer dan 600 jaar is er wereldwijd geen enkele melding geweest dat er ooit iets fout is gegaan. Met een simpel besluit is een traditie die al eeuwenlang bestaat, acuut het zwijgen opgelegd.”

“Het is niet voor niets dat die klokken zo hoog hangen; het geluid is enorm hard.”

Het onderzoek van de gemeente gaat door. Eerder werd bedacht om het instrument dan maar beneden te plaatsen, maar dat kon de commissie niet serieus nemen. Rudi: “Het is niet voor niets dat die zware klokken zo hoog in de toren hangen; het geluid is enorm hard en zo heb je meer spreiding over het geluid. Als de gemeente met dat soort adviezen komt, dan kunnen we dat niet serieus nemen.”

De Tilburgse Beiaard commissie wil graag in gesprek met de gemeente, samen met de stadsbeiaardier. Via een brief naar de raad hopen ze dat het onderzoek opschiet.

Edita Saakian