Buurtbewoners en ontwikkelaar niet eens over toekomst Duvelhok

De plannen voor het Duvelhok zijn nog steeds niet rond. Wel is de gemeente positief over horecavoorzieningen op het terrein. Projectontwikkelaar Dokvast had het plan om woningen te realiseren op het achterterrein, maar dat krijgt nog geen groen licht van de gemeente. Ondertussen heeft Kerngroep Ons Duvelhok een laatste advies aan de gemeente meegegeven; zij is het niet eens met de plannen van de ontwikkelaar.

De plannen voor nieuwe functies van het Duvelhok kennen een lange geschiedenis. Projectontwikkelaar Dokvast ziet een kans om woningen voor starters te bouwen, omdat die doelgroep lastig aan een woning komt. Ook wil de ontwikkelaar horeca toevoegen aan het Duvelhok. Het college is het daarmee eens, want horeca tot 23:00 uur lijkt te worden toegestaan. Dat staat haaks op de wensen van de buurtbewoners.

Eigen ideeën
Zij verenigden zich twee jaar geleden in de kerngroep Ons Duvelhok. Toen werd duidelijk dat de gemeente het rijksmonument nieuw leven wilde inblazen. De buurtbewoners hebben eigen ideeën over de toekomst van het Duvelhok.

De bouwplannen moeten volgens de kerngroep kleinschaliger van aard worden. Op dit moment neigt het te veel naar hoogbouw en staan de gebouwen te dicht op elkaar. Dit past volgens de bewoners niet bij het uiterlijk van de buurt. Ook zijn ze tegen de komst van horeca. Er is in de buurt namelijk al genoeg, bijvoorbeeld op het Piusplein of het Veemarktkwartier.

Een sfeerimpressie van de bouwplannen van projectontwikkelaar Dokvast (beeld: Dokvast).

Te commercieel
Wat willen ze dan wel? Als er dan toch woningen moeten komen, vinden ze dat er gebouwd moet worden voor gezinnen in plaats van starters. Dat starters lastig aan een woning komen, onderstreept de kerngroep, maar andere plekken in de stad zouden daar beter geschikt voor zijn. De groep vindt dat bijvoorbeeld een huisartsenpost beter zou passen. Ook moet er meer ruimte komen voor kunst en cultuur.

Volgens de bewoners zijn de plannen voor het rijksmonument te commercieel van aard. Ze willen dat de gemeente kijkt naar hun wensen. De gemeente gaat zich binnenkort buigen over het advies van de groep.

Lees ook:
Bij Dieuwertje in het Duvelhok krijgen duurzame ondernemers een plek

Edita Saakian