Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Brutale bomendiefstal bij Landgoed De Hofboom

TILBURG – Het was dit jaar voor de meeste mensen al niet zo’n gezellige Koningsdag, maar het viel vooral tegen voor kweker Bart Peeters. Maandag kwam hij tot de ontdekking dat onbekenden voor 2500 euro aan bomen en planten hadden gestolen vanaf Landgoed de Hofboom. Dat is al zuur genoeg voor Bart zelf, maar vooral voor de mensen die normaal gesproken dagbesteding krijgen op het perceel en met veel zorg en liefde voor de planten en bomen zorgen.

“Het waren er eerst inderdaad een stuk meer”, vertelt Peeters terwijl we uitkijken op de resterende bomen. “We missen er een stuk of 80 tot 100, ze hebben de potten laten staan dus we hebben eigenlijk voornamelijk de potten geteld die achtergebleven zijn. Er is een hoop weg.” De vraag die vooral rijst is wat dieven in hemelsnaam aan moeten met de buit. Peeters heeft er zelf ook geen antwoord op. “Je kunt er natuurlijk zelf je tuin mee vullen, of je kunt het verhandelen. Maar ik denk dat ze er zo mee hebben lopen sjouwen dat het allemaal kapot is.”

Landgoed De Hofboom is geen productielocatie waar commercieel wordt geplant. Het is een plek waar mensen, bijvoorbeeld met een verstandelijke beperking, hun dagbesteding kunnen invullen. Een soort zorgkwekerij dus, als tegenhanger van een zorgboerderij. Daarbij wordt geprobeerd om kostendekkend te werken. “Van de opbrengst van de eieren, kopen we het voer van de kippen”, legt Peeters uit.

De bomen die nu zijn gestolen, zijn nog gepot door de mensen van de dagbesteding, voordat de coronacrisis uitbrak. Het nieuws van de diefstal doet dan ook zeker wat met de cliënten. “Toen ze het hoorden, eigenlijk ontzettend lief, wilden ze allemaal komen helpen. Maar dat kan niet en dat mag momenteel ook niet.” Volgens Peeters geeft het aan hoe belangrijk De Hofboom is voor deze mensen.

Bij de pakken neerzitten, doet de kweker niet. Peeters: “We zullen toch door moeten gaan. We hebben inmiddels opgeruimd en het gaas weer hersteld. We gaan er voorlopig daar even niks meer terugzetten. Je bent wel weer een hele dag bezig met andere dingen dan waar je mee bezig wilt zijn. En dat is ontzettend jammer.”

Tijmen Moelker