De fotograferende museumdirecteur Martijn van Nieuwenhuyzen

TILBURG – Sinds vorig jaar is Martijn van Nieuwenhuyzen directeur van museum De Pont in Tilburg. Hij nam het stokje over van Hendrik Driessen. Van Nieuwenhuyzen werkte bijna dertig jaar als conservator bij het Stedelijk Museum in Amsterdam. Naast het maken van tentoonstellingen heeft Van Nieuwenhuyzen nog een grote liefde: fotografie.

Van Nieuwenhuyzen portretteert, hoe kan het ook anders, kunstenaars. “Ik fotografeer kunstenaars tijdens mijn werk. Dit doe ik al zo sinds de jaren 90. Ik ben er nooit mee begonnen als project, maar dat is het langzamerhand wel geworden. Sommige foto’s hebben historische waarde gekregen.”

De ‘all time favourite’ van Van Nieuwenhuyzen is een foto van de Italiaanse kunstenaar Mario Merz. “Ik vond dat ik hem daar heel mooi raakte” zegt hij. “Ik kom ook steeds meer oud werk tegen, dit komt omdat ik mijn archief aan het digitaliseren ben.” Dit digitaliseren gebeurt mondjesmaat, want Van Nieuwenhuyzen is altijd druk met het maken van tentoonstellingen. “Ooit hoop ik mijn foto’s in een boek te bundelen, maar dat zal pas zijn als ik met pensioen ben” vertelt de museumdirecteur.

Ook is Van Nieuwenhuyzen behoorlijk druk met het nadenken over hoe Museum De Pont op ten duur weer kan openen. “Ik ben heel blij met onze collectie, maar ik ben natuurlijk ook druk bezig met het binnenhalen van nieuw werk. Een nieuwe directeur brengt altijd zijn eigen voorkeuren mee, maar ik ben heel tevreden met het werk van Hendrik”, vertelt hij. “De anderhalvemetersamenleving is gelukkig vrij eenvoudig toe te passen in ons museum. Wel moeten we goed kijken wat de precieze regels worden. We proberen in ieder geval positief te blijven.”

Tom van Rooijen