Werkgevers ziekenhuizen hebben akkoord bereikt: “Gematigd enthousiast”

Ziekenhuismedewerkers voelen zich in de steek gelaten (foto: Edita Saakian).

Zorgmedewerkers in ziekenhuizen en revalidatiecentra hebben een akkoord bereikt in de onderhandelingen met de vakbonden en werkgever. De werkgevers gaan akkoord met een loonsverhoging van 15%, maar dan verdeeld over twee jaar. “Ik ben teleurgesteld.”

Twee weken geleden staakten zo’n 36 afdelingen op beide locaties van het Elisabeth ziekenhuis in Tilburg. De staking was onderdeel van een landelijke actie; zorgmedewerkers willen een salarisverhoging van tien procent, betere arbeidsvoorwaarden en een lagere werkdruk.

Inflatie
Verdeeld over twee jaar zouden ziekenhuismedewerkers een loonstijging van vijftien procent kunnen krijgen. Het salaris van de zorgmedewerkers zou met dit bod in fases omhoog gaan. Met terugwerkende kracht gaat het salaris per 1 februari vijf procent omhoog en per 1 december nogmaals met vijf procent. Dat zou betekenen dat zorgmedewerkers dit jaar tien procent salaris verhoging krijgen.

Bernadette de Ruijter, lid van de van het actiecommité van het ETZ en verpleegkundige op de OK, is gematigd enthousiast: “Ik ben teleurgesteld. Niet over het volledige pakket, maar vooral voor dit jaar. Als ik de loonsverhoging in december krijg, heb ik daar in 2023 niet veel aan. Dat dekt de inflatie van dit jaar niet in.”

Geen handtekening
Per 1 juni 2024 gaan werknemers met de laagste lonen er wederom vijf procent op vooruit. Werknemers in de hogere schalen krijgen dan twee procent en 180 euro. De reiskostenvergoeding verdubbelt van 8 naar 16 cent per kilometer.

De NOS meldde dat de aangekondigde staking van tafel is door dit nieuwe bod. Toch is de Ruijter daar niet zeker van. Volgende week gaan de leden van de vakbonden met elkaar in gesprek over het voorstel. “De vraag i`s of ze akkoord gaan met dit bod. Het zou ook kunnen dat er dus geen handtekening komt, want we hebben er gemengde gevoelens bij.”

LEES OOK:
Tientallen zorgmedewerkers ETZ leggen het werk neer
ETZ gaat staken en dat is uniek: ‘Voelen zich in de steek gelaten’

Edita Saakian