Brandweer nog uren bezig met brand bij aanmaakblokjesfabriek in Oisterwijk

(foto: Toby de Kort/SQ Vision).

De brandweer verwacht nog uren bezig te zijn met de grote brand in een loods van aanmaakblokjesfabriek Fire-Up in Oisterwijk. Rond half negen brak brand uit in het pand aan De Nedervonder. Sindsdien ligt het treinverkeer tussen Tilburg en Boxtel stil. Over het spoor ligt namelijk een slang van de brandweer, om water uit een rivier te kunnen halen. Niemand is gewond geraakt.

De loods kan volgens een woordvoerder van de brandweer als verloren worden beschouwd, meldt Omroep Brabant. Prioriteit is nu om te voorkomen dat de brand overslaat naar aanliggende panden.

Bij de brand komt veel rook vrij. In de omgeving dwarrelen ook asdeeltjes neer. Om kwart voor elf en kwart over twaalf zijn NL-Alerts verstuurd. Omwonenden wordt geadviseerd ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te schakelen. De Laarakkerweg, Nicolaas van Eschstraat en Kuiperstraat zijn afgesloten voor verkeer.

De eigenaar van Fire-Up, Bogdan Costescu, reageert maandag kort op de brand: “Het raakt me enorm. We zetten zo snel mogelijk de schouders eronder. Prioriteit een is blussen en het onderzoek nu.” Burgemeester Hans Janssen van Oisterwijk is maandag ook aanwezig bij de brand: “We starten een diepgaand onderzoek en afhankelijk van de resultaten schuwen we niet om vergaande stappen te zetten in het kader van vergunningverlening.”

Schuiminstallatie afgegaan
In de nacht van zondag op maandag was de schuiminstallatie in de loods al afgegaan, omdat er brand zou zijn. De brandweer is toen aanwezig geweest om de omgeving te controleren. Er was toen geen sprake van vuur.

Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio kwam de brandweer de volgende ochtend terug voor een nacontrole. “Dan maken ze dingen open om te controleren. Toen is de brand weer opgelaaid en is er direct opgeschaald naar grote brand.” Rond negen uur werd opgeschaald naar ‘zeer grote brand’.

Extra materieel
Rond kwart voor elf meldt de Veiligheidsregio dat de brandweer meer materieel heeft ingezet om de brand onder controle te krijgen. “Meer voertuigen, meer manschappen: alles zetten we op dit moment extra in, omdat we het nog niet onder controle hebben.” Ook worden er extra slangen uitgerold waarmee water uit de rivier wordt gehaald. De vlammen slaan op dat moment nog steeds uit het dak.

Vier keer brand in korte tijd
Dit is niet de eerste keer dat er brand uit is gebroken in de fabriek. In juni 2013 brandde het gebouw van Fire-Up volledig af. En in september 2019 brak er in een paar dagen tijd vier keer brand uit. Een deel van het pand stond toen op instorten.

Volgens de toenmalige eigenaar Kees van Opstal van Fire-Up werden de branden destijds veroorzaakt door een andere samenstelling van een van de grondstoffen van de aanmaakblokjes. Daardoor zou de temperatuur van de aanmaaktabletten juist stijgen, in plaats van dalen.

Het is niet duidelijk of dat nu ook het geval is. Sinds de branden heeft het bedrijf meerdere veiligheidsmaatregelen genomen om broei in de blokjes te voorkomen.

Grote zorgen brandweer
De brandweer uitte na de reeks branden grote zorgen over Fire-Up. “Dit kan zo niet langer”, zei officier van dienst Sasbout Korting destijds over de situatie. “De angst dat dit een keer tot een grote brand leidt, is bij ons wel aanwezig. Er moet een aangepast plan worden gemaakt.”

LEES OOK:
Treinverkeer Tilburg-Boxtel stilgelegd na brand bij aanmaakblokjesfabriek
Opnieuw brand bij aanmaakblokjesfabriek Fire-Up in Oisterwijk

Omroep Brabant