Boom van 125 jaar oud valt om in het Wilhelminapark

De omgevallen dubbelbloemige paardenkastanje in het Wilhelminapark (foto: SQ Vision / Toby de Kort)

Er viel woensdagmorgen een grote boom om in het Wilhelminapark. Het gaat om een dubbelbloemige paardenkastanje, die naar schattig zo’n 125 jaar oud is. De Veldhovenring werd een tijd lang geblokkeerd, terwijl de boom werd kleingezaagd en afgevoerd.

Hoe de boom precies is omgevallen, kan Joost Werkhoven niet zeggen. Hij is bomenexpert en geeft rondleidingen over monumentale bomen in onze stad. “Ik heb er wel over nagedacht, maar weet niet precies hoe het gebeurt is. Daarnaast is dat ook een taak van de gemeente.”

Geplant door Springer
De dubbelbloemige paardenkastanje stond aan de rand van het Wilhelminapark. “Het is heel zonde, zo’n kanjer”, vervolgt Werkhoven zijn verhaal. “Hij zou zomaar uit de begintijd van het park kunnen zijn. Er stonden namelijk verschillende soorten paardenkastanjes.” En dat heeft volgens de boomkenner een reden. “Leonard Springer – architect van het park – had er wel wat mee, want er stonden er ook nog twaalf rondom de voormalige kiosk. Hier zijn er helaas slechts twee van over.”

Leonard Springer ontwierp onder andere het Wilhelminapark en Leijpark, maar hij was ook dendroloog, ofwel boomkenner. Hij is een van medeoprichters van de Nederlandse Dendrologische Vereniging, waar ook Werkhoven lid van is.

Jaarringen tellen
Het is de taak van de gemeente om de boom klein te zagen en af te voeren. Werkhoven gaat nog wel even langs. Hij wil namelijk kijken of hij kan achterhalen hoe oud de boom precies is. “Ik spring zo op de fiets en ga kijken of ik de jaarringen kan tellen. Dat kan heel interessant zijn.” De leeftijd van de boom wordt nu geschat op 125, omdat het Wilhelminapark zo oud is.

Pieter Soethout