Meer dakloze arbeidsmigranten in Tilburg maar opvang voldoet nog

De gemeente is nog op zoek naar een permanente winteropvang locatie (beeld: Google Maps).

De tijdelijke winteropvang voor dakloze arbeidsmigranten op het NOAD-terrein is weer open. Volgens Barbara Smietana is deze groep nu groter dan vorig jaar, maar zijn er nog wel voldoende bedden in de opvang.

In 2022 telde de stichting in Tilburg in totaal zo’n 270 dakloze arbeidsmigranten. Zij waren niet allemaal tegelijk dakloos. Een deel daarvan heeft nieuw werk en dus huisvesting, een ander deel is terug naar het land van herkomst en de rest is nog steeds dakloos. Hoeveel dakloze arbeidsmigranten er nu precies zijn, kan de stichting niet zeggen. Wel weet Barbara Smietana dat er dit jaar ‘enkele tientallen’ meer zijn geteld.

Waarom het aantal dakloze arbeidsmigranten in Tilburg stijgt, is moeilijk te zeggen. Mensen die hierheen komen uit Midden en Oost-Europa om te werken, zijn gekoppeld aan een woning. Zodra dat werk weg valt, vervalt ook de huisvesting.

Hulp en advies
Elke maandag heeft de stichting een spreekuur voor dakloze arbeidsmigranten bij Traverse aan de Gasthuisring in Tilburg. “Iedereen die vragen heeft of advies nodig heeft, is welkom. Wij merken ook vaak dat deze groep mensen hun verhaal kwijt moet of specifieke hulp nodig heeft”, vertelt Barbara Smietana.

Het tweede deel van de dag loopt ze door de stad om dak- en thuisloze arbeidsmigranten op te zoeken. “Wij ontmoeten per maand ongeveer 45 mensen uit verschillende landen in Midden- en Oost-Europa. Hiervan zijn er 35 dakloos.”

Sommigen worden binnen een maand geholpen aan een nieuwe baan of ze keren met hulp van de stichting terug naar hun land van herkomst. “We kunnen helaas niet iedereen helpen. Ze willen niet terug naar huis door bijvoorbeeld verslavingen en schaamte en anderen hebben nog zicht op een baan. Dat is per persoon heel verschillend”, aldus Smietana.

Permanent
Tot ongeveer 1 april 2024, of zolang de winterkou aanwezig is, blijft de winteropvang open. Bij zachtere weersomstandigheden sluit de winteropvang eerder. Vanaf 20.00 uur tot 08.00 uur kunnen daklozen daar terecht. Er is plek voor zo’n 45 mensen. Er zijn bedden en er wordt soep geschonken. Ook krijgen ze een simpel ontbijt.

De gemeente zoekt al jaren naar een permanente locatie voor een winteropvang, maar die is nog niet in zicht. Die zoektocht gaat verder voor de winter van volgend jaar.

Edita Saakian