‘Blijf actievoeren, dan wordt er geluisterd’, zegt horecabaas Ruben

Foto: Omroep Brabant / Tuinhuis Culinair

Het horecaprotest van zaterdag werd precies de positieve eendagsvlieg die de Brabantse horeca kon gebruiken. Uitbater Ruben Boset van Tuinhuis Culinair en van Zjuu Brunch & Borrelbar in Tilburg hoopt dat de dag nog een verolg krijgt. “Als er genoeg mensen in opstand blijven komen, dan wordt er uiteindelijk naar geluisterd”, zegt hij.

Uitbater Ruben Boset kijkt met een dubbel gevoel terug op zijn initiatief, want Tilburg bleef in het geheel een beetje achter. “Het is gedeeltelijk geslaagd, maar ik heb er nog niks aan.”

Als het aan Boset ligt, is het horecaprotest van zaterdag pas het topje van de ijsberg. Samen met een aantal horecaondernemers in Tilburg zette hij het protest in Kruikenstad op poten. Maar daar viel het draagvlak vanuit de zaken een beetje tegen.

Veel ondernemers hielden, ondanks de oproep, hun terrassen gesloten. “Een gemiste kans”, vindt Boset. “Als totale branche was dit de kans om een statement te maken. Dat is in Tilburg niet opgepakt, maar ik hoop dat dat nog gaat komen.”

“Als er genoeg mensen in opstand blijven komen, wordt er uiteindelijk naar geluisterd.”

Hij vertelt dat veel uitbaters in Tilburg te laat waren met het aanmelden, omdat de vraag vanuit Koninklijke Horeca Nederland niet groot genoeg was. Daardoor misten veel ondernemers de boot. Boset hoopt dat er een vervolg komt op het horecaprotest, waarbij ze een tweede kans krijgen.

Wel benadrukt de uitbater dat de protesterende horeca van de gelegenheid gebruik moeten maken, om aan te tonen dat het openen van hun zaak op een veilige manier kan. “We moeten ervoor zorgen dat we bovenaan de lijst blijven staan, door tamtam en reuring te maken.”

“Ik ben eigenaar van twee restaurants, dat doet dubbel zeer.”

De ondernemer, die vlak voor de pandemie nog Zjuu kocht bij het Tilburgse Leijpark, vertelt op zijn tandvlees te lopen. “Ik ben eigenaar van twee restaurants, dat doet dubbel zeer”, legt hij uit. “In eerste instantie dacht in dat na de tweede vaccinaties alles weer normaal zou zijn, maar daar kwam nog eens een booster en een nieuwe lockdown tegenaan. Het wordt steeds moeilijker om enthousiasme te blijven vinden.”

LEES OOK:
Veel horeca toch open in Tilburg om te demonstreren
Ruben protesteert wél, maar veel Tilburgse horeca blijft dicht
Nonja plundert de spaarrekening van haar kinderen om restaurant te redden

Collin Beijk