Veel horeca toch open in Tilburg om te demonstreren

Foto: Collin Beijk

Veel horecazaken in Tilburg waren zaterdag toch open. Daarmee protesteren de ondernemers tegen het coronabeleid, want de horeca blijft ondanks de versoepelingen vooralsnog dicht. Bij de gemeente waren maar zeven demonstraties aangemeld, maar alleen al in de binnenstad was een veelvoud aan horecazaken open.

Er werd zaterdagmiddag volop gewinkeld en het was gezellig druk in de stad. Ook de horeca profiteerde daarvan tijdens hun protest. Zeker een kwart van de eet- en drinkgelegenheden in de binnenstad waren van tien uur ’s ochtends tot vijf uur ’s middags geopend.

De woede en teleurstelling dat de horeca dicht blijft, heeft bij veel ondernemers even plaatsgemaakt voor opluchting. Het kan weer, lijkt de tendens. Toine van der Klooster van café en restaurant The Talk op de Heuvel spreekt over een ‘grandioos goed gevoel’.

“Fijn dat het personeel weer samen is en gasten kunnen genieten.”

“Financieel zet het geen zoden aan de dijk, maar dat het personeel bij elkaar kan komen en de gasten weer even op het terras kunnen genieten is heel fijn.” Hij staat met een lach te kijken naar zijn volle terras waar goed gedronken en gegeten wordt. De vaste gasten begroeten Toine allemaal hartelijk nu hij even open is.

Ook zijn gastvrouwen genieten zichtbaar. “Ik ben zo blij dat we weer even mogen, ook al is het maar voor een dag vanwege het protest”, zegt een van de dames terwijl ze gelukwensen krijgt van een voorbijganger. Bij The Talk kan je afhalen of je laten serveren op het terras. Mensen die daar willen zitten, moeten wel hun QR-code laten scannen.

“Mensen zijn er echt aan toe om er even uit te gaan.”

“Mensen zijn er echt aan toe om er even uit te gaan, dat merk je aan alles. Je voelt de opluchting in de stad”, vertelt de ondernemer. Hij vindt dat de gemeente Tilburg zich coulant opstelt. “Ik heb mijn protestopening niet aangemeld, maar ik maak mij geen zorgen. In mijn woonplaats zijn ze een stuk strenger en heb je zo een boete te pakken.”

Horecagelegenheden konden zich zaterdag tot het middaguur aanmelden voor een protestopening. Alleen veel zaken deden dat niet en openden toch. “Dat gedogen we vandaag”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Sommige zaken gooiden alleen hun terras open andere ontvingen ook binnen gasten.

“Wel vrij rondlopen in de winkel, maar niet op een vaste plek in een restaurant mogen zitten is raar.”

Een stel vrienden uit Tilburg zit kon niet wachten om even te ontspannen op het terras. “De sfeer in de stad is zo fijn vandaag, iedereen is relax.” De mannen snappen dat de horeca boos is. “We mogen nu wel vrij rondlopen in alle winkels, maar niet op afstand op een vaste plek in het restaurant zitten. Dat is toch raar?”

Aan het begin van de Nieuwlandstraat zit Steck013. Eigenaar Tom-Jan Brekelmans sleept grote houten picknicktafels naar buiten. Zijn zaak zit midden in de wegwerkzaamheden en daardoor is de Korte Schijfstraat afgesloten. Dat biedt deze zaterdag juist kansen. Hij kan namelijk midden op straat zijn terras uitbouwen.

“Dit is lekker, hier doen we het voor.”

Ook hier is het gezellig druk op het terras en voor het loket. “We protesteren zodat we ook weer binnen open kunnen, maar voor nu is dit lekker. Hier doen we het voor.” Als ludieke actie heeft bij de zandkuil voor zijn zaak strandstoelen, een krat bier en een Duitse vlag neergezet. “In Duitsland is alles open. Ik hoop dat wij eind januari ook weer mogen.”

LEES OOK:
Ruben protesteert wél, maar veel Tilburgse horeca blijft dicht
Nonja plundert de spaarrekening van haar kinderen om restaurant te redden

Collin Beijk