Binnenkort geen rouwcentrum meer in Udenhout: ‘Zou toch zonde zijn’

Het afscheidscentrum in Udenhout (foto: Google Maps)

Afscheidscentrum Bijnen in Udenhout verdwijnt binnenkort. Het rouwcentrum zit namelijk in het Kruisgebouw, dat door de gemeente verkocht is. Het gebouw moet een plek worden waar mensen die zorg nodig hebben terecht kunnen. Henk Kuijpers snapt er niks van. Hij is voorzitter van ouderenstichting Contact 50 en ziet nog dagelijks hoe belangrijk het rouwcentrum is voor de mensen in Udenhout.

In een brief las Kuijpers het nieuws. Het geliefde rouwcentrum, waar meerdere keren per week gebruik van wordt gemaakt, is er binnenkort niet meer. Daarmee verdwijnt de enige plek waar Udenhouters in alle rust en stilte afscheid kunnen nemen van hun dierbaren. “Het centrum is ideaal voor ouderen die slecht ter been zijn. Ze kunnen er nu te voet of met hun scootmobiel naartoe om afscheid te nemen. Als dit binnenkort verdwijnt, ben ik bang dat ze naar Tilburg moeten of verder”, laat Kuijpers weten.

Contact50 schreef daarom samen met andere organisaties een protestbrief aan gemeente Tilburg, want: ‘hoe denkt de gemeente het verlies van het afscheidscentrum voor Udenhout te compenseren?’

“Dat het afscheidscentrum wordt opgeheven, staat vast.”

Het Kruisgebouw is verkocht door gemeente Tilburg. Een woordvoerder van de gemeente liet aan Omroep Brabant weten dat er te weinig gebruik van werd gemaakt. Met de verkoop kan het gebouw een wooncentrum gaan worden voor ouderen met dementie. “De projectontwikkelaar kan nog niet zeggen welke partij dat op zich gaat nemen. Maar dat het afscheidscentrum wordt opgeheven staat vast.”

Dat het gebouw verkocht werd, was sowieso wel even schrikken, laat Kuijpers weten. Contact50 heeft daar drie dagen per week een koffiemoment voor eenzame ouderen. Tot grote opluchting van Kuijpers liet de gemeente daarover weten dat daar ruimte voor blijft, ook in de nieuwe opzet.

Voor het afscheidscentrum zijn dergelijke beloften niet gemaakt. Het centrum wordt verhuurd aan uitvaartonderneming Bijnen. Omdat dit een commercieel bedrijf is, vindt de gemeente dat het zelf moet zoeken naar een nieuwe plek. Directeur Rien Bijnen was overvallen door het nieuws. Al twintig jaar zorgt Bijnen ervoor dat dierbaren daar worden opgebaard en hij was het liefst nog jaren doorgegaan.

“We willen dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven, maar ondertussen nemen we ze steeds meer af.”

Dat het balletje bij Bijnen ligt, vindt Kuijpers dan ook niet netjes. “Al twintig jaar is dit een belangrijke plek voor Udenhouters. Het zou toch zonde zijn als die verdwijnt? We willen dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven, maar ondertussen nemen we ze steeds meer af.”

Kuijpers en Bijnen hopen in gesprek te kunnen met de gemeente en de nieuwe partij. Daarvoor moet eerst bekend zijn wie de zorgpartij wordt die het Kruisgebouw in gaat. “Daar willen wij graag mee om de tafel. Het zou ideaal zou zijn als het centrum daar kan blijven.”

Edita Saakian