Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Bibliotheek LocHal verkozen tot Beste Bibliotheek van Nederland

Vakjury’s hebben op meerdere vlakken gekeken naar de bibliotheken die kans maakten op de titel Beste Bibliotheek van Nederland. Daarnaast kon het publiek ook stemmen op hun favoriete bibliotheek.
De LocHal in Tilburg | Foto: Omroep Tilburg

TILBURG – De Bibliotheek LocHal in Tilburg is verkozen tot de Beste Bibliotheek van Nederland 2020. De keuze werd voor de helft bepaald door publieksstemmen en de andere helft door verschillende vakjury’s door heel Nederland. De prijs die Bibliotheek LocHal in ontvangst mocht nemen was de NBD Biblion Award.

De vakjury’s hebben op meerdere vlakken gekeken naar de bibliotheken die kans maakten op de titel Beste Bibliotheek van Nederland. Zo is er gekeken naar zaken als service & klantgerichtheid, gebouw & inrichting en diensten & producten. Maar per slot van rekening was de culturele en maatschappelijke werking van de bibliotheek en de samenwerking met partners toch het belangrijkst. Daarnaast kon het publiek ook stemmen op hun favoriete bibliotheek en welke zij dus het beste vonden. Nadat alle stemmen van het publiek bij elkaar opgeteld waren en de vakjury’s hun oordeel bekend hadden gemaakt bleek de Bibliotheek LocHal de allerbeste te zijn. De medewerkers van de bibliotheek zijn hier erg blij mee. Directeur Peter Kok laat weten: ‘’Ik ben ongelofelijk trots op het team. Deze prijs geeft ons het vertrouwen dat we als bibliotheek op de goede weg zijn.’’

Het doel van de verkiezing is om te laten zien aan de Nederlanders dat ons land beschikt over prachtige bibliotheken die aantrekkelijk, kwalitatief hoogwaardig en vernieuwend zijn. Het is belangrijk om deze bibliotheken daarom ook in stand te houden. Daarnaast geeft de wedstrijd wellicht ook aanleiding tot de nodige gesprekken over de functie en plaats van bibliotheken.

Bibliotheek LocHal

De LocHal (Locomotiefhal) was ooit een werkplaats in de Spoorzone. Het gebouw is van 2017 tot 2019 omgebouwd tot centrum van kunst, cultuur en ontmoeting. De bibliotheek vormt het grootste onderdeel van het centrum. De Bibliotheek LocHal wordt ook wel dé huiskamer van Tilburg genoemd en dient als sfeervolle werk-, leer- en ontmoetingsplek met een uniek industrieel decor. Daarnaast is de NBD Biblion Award voor Beste Bibliotheek van Nederland niet de eerste prijs die de LocHal ooit gewonnen heeft. Zo is de bibliotheek in 2019 ook al verkozen tot World Building of the Year.

Janneke Timmermans