Beatrix College doet mee aan een ‘speciaal’ NK Debatteren

TILBURG – Op vrijdag 5 maart debatteert een team van het Beatrix College in de grootste debatwedstrijd voor middelbare scholieren: het NK Debatteren voor Scholieren. De onderwerpen waarover ze in debat gaan zijn mentale gezondheid, schulden en ontwikkelingssamenwerking.

Ruim 80 middelbare scholen doen mee aan de 23e editie van het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor Scholieren. Aan de competitie doen alleen havo- en vwo-leerlingen mee. Door de coronamaatregelen zal de jaarlijkse wedstrijd voor de eerste keer in de geschiedenis online plaatsvinden. Het team van het Beatrix College zal in twee debatrondes debatteren over actuele thema’s die belangrijk zijn voor jongeren, zoals mentale gezondheid, schulden onder jongeren en ontwikkelingssamenwerking tijdens crisissituaties.

Oefenen

“Wij trainen één keer in de week en dit jaar is dat toch anders, omdat de leerlingen achter een laptop moeten staan”, vertelt Jean-Paul Curfs, docent Nederlands op het Beatrix College. Ook deelneemster Nikki heeft moeite met de nieuwe vorm: “Nu gaat het er echt om wat je zegt, in plaats van hoe je iets zegt. Normaal debatteer ik met een bepaalde houding, maar die ziet de tegenstander niet.” Ook Curfs kan dit beamen. “Aan de ene kant verandert er niet veel, maar aan de andere kant ook weer wel. De scholieren moeten gewoon praten. Dat blijft hetzelfde. Maar nu staan ze achter hun laptop of pc, dus dan zien ze hun tegenstanders niet. En dat is wel een groot verschil met het echte debat.”

Niels Verdaasdonk