Basisschoolkinderen bakken pannenkoeken voor Tilburgse ouderen

Kinderen van basisschool de Stappen bakken pannenkoeken (foto: Pieter Soethout)

Kinderen van basisschool de Stappen hebben vrijdagmiddag pannenkoeken gebakken voor de ouderen in de Bijsterstede. Het is namelijk Nationale Pannenkoekdag. De ouderen smulden van de pannenkoeken met stroop en poedersuiker en de kinderen bakten erop los.

Iets voor het middaguur kwamen de ouderen allemaal naar de gezamenlijke eetruimte. Sommige van hen pakten hun mes en vork in de hand en sloegen hiermee zachtjes op de tafel. Het was tijd voor pannenkoeken.

Druk aan het bakken
Ondertussen zijn de kinderen in de keuken volop in de weer. Zelf pannenkoeken bakken is leuk, vertelt een meisje. “Thuis doe ik het ook wel eens, maar dan mag ik vooral helpen. Nu doe ik het helemaal zelf.” Voor een van haar klasgenootjes is het de eerste keer. “Ik heb dit nog nooit gedaan, maar ik vind het wel heel erg leuk.”

Twee jongentjes gaan rond met glaasjes water, poedersuiker en stroop. Zo heeft ieder kind een aparte taak. Zo nu en dan is er ook nog tijd om zelf een pannenkoekje naar binnen te werken. Daarna moeten ze snel verder, want nog niet alle ouderen hebben een pannenkoek gehad.

Stroop en poedersuiker
Zij die al wel aan de beurt zijn, genieten ervan. “De kinderen komen vaker deze kant op. Soms komen ze een liedje zingen en vandaag pannenkoeken bakken. Het is overheerlijk”, vertelt ze, terwijl ze een flink stuk pannenkoek in haar mond steekt. Op een van de tafels verderop zijn de borden al leeg.

In heel Nederland doen meer dan duizend basisscholen mee aan Nationale Pannenkoekdag. In Brabant bijna tweehonderd. Daarmee staat de provincie op de derde plek van Nederland. In totaal gaan ongeveer 75 duizend leerlingen aan de slag en samen bakken zij meer dan 150 duizend pannenkoeken.

Pieter Soethout