Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Angelique Cornelissen pakt titel Stadsfotograaf 2021 met een ‘verfrissend perspectief’

Ticket To Tilburg feliciteert Angelique Cornelissen (Instagram: angeliquecornelissen_23) van harte met de titel. Zij mag zichzelf heel 2021 Stadsfotograaf van Tilburg noemen.
De winnende foto van Angelique

TILBURG – Op 1 november ging Ticket to Tilburg weer via Instagram op zoek naar een nieuwe Stadsfotograaf van Tilburg. De opdracht: een foto maken met het thema ‘Tilburg Vakantiestad’. Aspirant-stadsfotografen kregen tot begin december de tijd om hun foto op hun eigen Instagram-kanaal te publiceren met een korte uitleg bij de foto. De eerste oproep, drie jaar geleden, resulteerde in de aanstelling van Evi de Werd als Stadsfotograaf in 2018. In 2019 nam Chris Oomes het stokje van haar over en afgelopen jaar was dit Hans van Dongen. Tientallen Tilburgers gingen aan de slag om de mooiste foto’s te schieten​. Maar wie heeft uiteindelijk de titel te pakken gekregen, en waarom? Dat is bekendgemaakt door Marc Meeuwis in de LocHal.

En de winnaar is…

Ticket To Tilburg feliciteert Angelique Cornelissen met de titel. Zij mag zich heel 2021 Stadsfotograaf van Tilburg noemen. Daarnaast wint Angelique ook het prijzengeld van €1000,- en zal er elke maand een foto van haar verschijnen op diverse platforms, waaronder de website en socialmedia-kanalen van Ticket to Tilburg, en op Merktilburg.nl.

Waarom juist deze foto?

Angelique beschreef haar eigen foto als volgt: “Met als thema ‘Tilburg Vakantiestad’ neem ik met deze foto een gok. Tilburg heeft veel prachtige locaties en hotspots. Waarom dan toch deze foto!? Tilburg is inventief en onze stad is continu in ontwikkeling. Zoekt de mogelijkheden op. Als bezoeker van de stad ga je eerst langs de bekende hotspots. Maar er is nog zoveel meer te ontdekken in Tilburg. De stad daagt je uit om haar op andere manieren te bekijken. Je wordt keer op keer verrast. En dat maakt de stad zo aantrekkelijk.”

“Dat is denk ik ook juist de kracht van de stad en haar bewoners. Vooral nu in deze tijd is het voor de Tilburger interessant om de stad te herontdekken. Wat mij opvalt is dat Tilburg niet alleen op het vlak van kunst maar ook qua architectuur wat te bieden heeft. Het lijkt mij leuk om op deze manier een bezoeker, maar vooral ook de Tilburger uit te dagen om op ontdekkingsreis te gaan. Ik vind het leuk om met deze foto de uitdaging aan te gaan. Wat verwacht ik als rasechte Tilburger: ‘Weh is deh vur unne achtelijke blokkendoos.’ ‘Deh is wel gaaf, woar is deh!?’ Of ‘Aals ge er un palmbumpke bijzet zedde op vakaaantie in Dubai’ (Ik dacht het laatste toen ik deze foto maakte). En laten we vooral niet vergeten dat Tilburg inventief is, maar zeker ook een stad met humor.”

Jury

Alle foto’s zijn beoordeeld door een vierkoppige jury bestaande uit stadsfotograaf Hans van Dongen die nu dus afscheid neemt, Jan van Eijndhoven, Thomas Boden en Ben Smit. De jury zegt onder de indruk te zijn van alle inzendingen. Uit het juryrapport over de winnende foto is het volgende te lezen: “Interessant beeld, een andere kijk op architectuur vanuit een verfrissend perspectief. De eenvoud maakt hem sterk. Een Tilburgs ‘icoon’, deze foto springt er echt uit. Tilburg is een stad die je moet ontdekken. Net zoals ik bij deze foto eerst even stil moest staan om te herkennen waar ik naar keek. Het tegendraadse en experimentele aspect maakt dat deze foto erg goed past bij het DNA van Ticket to Tilburg.”

Er kan er maar één de winnaar zijn

Alle deelnemers van de actie waren vrijdag welkom in de LocHal om het verlossende woord te horen. Werden zij de nieuwe Stadsfotograaf Tilburg 2021, ja of nee? En hoewel er maar één persoon de titel mocht ontvangen, waren er wel 013 foto’s geselecteerd als mooiste of meest bijzondere. Deze Top 013 wordt geëxposeerd op de eerste verdieping van de LocHal en is nog te zien tot en met 3 januari 2021.

Kees-Luc Simons