Amber en Pien winnen de Tilburgse creatieprijs 2023

Amber en Pien winnen de Tilburgse creatieprijs 2023 (foto: Omroep Tilburg)

Amber Dijs en Pien Rutten zijn de winnaars van de Tilburgse Creatieprijs 2023, dat is zojuist bekendgemaakt in TilbuZz. Al jaren zijn zij actieve verbinders in Tilburg. Zo zijn ze onder andere bekend van creatieve en sociale initiatieven als ‘de Krakers’ en Studio Noord. De prijs wordt uitgereikt door Stichting Marketing Tilburg aan een Tilburgse maker, persoon of organisatie, die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de stad.

Een vakjury boog zich de afgelopen tijd over de ingezonden nominaties. Hierna is een top drie samengesteld; Amber & Pien voor Krakers Tilburg en Studio Noord, Kelly van den Bosch voor Tweedehands het Festival en makerscollectief Murf/Murw.

Tijdens de speciale creatieprijsuitzending van TilbuZz kwamen alle genomineerden aan het woord. Amber en Pien zijn de winnaars van de Tilburgse prijs.  

Uitreiking
Kunstenaar Sander van Bussel, die de prijs vorig jaar zelf in ontvangst nam, mocht de prijs dit jaar uitreiken. De jury zei het volgende over de winnaars: “Amber en Pien zijn voor de Creatieprijs eigenlijk vele malen genomineerd. Onder andere voor de Krakers, Studio Noord, maar ook voor de ruimte die ze vele makers weten te geven om te bloeien. Ze wervelen als makers door deze stad en zijn een katalysator voor talent dat gezien moet worden.” 

Beide winnaars ontvingen een trofee, ontworpen door kunstenaar Bryan van Schooten. Hij bedacht een stapeltrofee voor de creatieprijs. “De winnaar van de creatieprijs zou voldoende creativiteit moeten hebben om zelf een award in elkaar te zetten. Zo kwam ik op het idee om met verschillende vormen, die ik in eerdere ontwerpen heb gebruikt, een stapeltoren te creëren. De winnaar kan hiermee zelf talrijke (192!) combinaties maken en net zo lang door blijven bouwen totdat het beeld naar wens is.” 

De winnaars
Amber en Pien pakken allerlei projecten aan en creëren ruimte voor subculturen in de programmering van theaters, musea of andere plekken in de stad. Een aantal jaar geleden zijn ze met ‘de Krakers’ gestart. Dit is actief vanuit Theater De Nieuwe Vorst, om meer te experimenteren in het programma. Iedere donderdagavond vind je een cultureel programma. Jonge makers krijgen de ruimte om, door middel van een klein budget, te organiseren, experimenteren en uitproberen.

Ook hebben de winnaars meegewerkt aan de oprichting van Studio Noord afgelopen jaar. Dit is een creatieve werkplaats in Tilburg-Noord waar jonge makers kunnen experimenteren en organiseren.

Luna Kaleas