Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Groeituin013 groots geopend: ‘Een plek voor iedereen’

Bron: Pieter Soethout / Omroep Tilburg

Groeituin013 is officieel geopend. Eerder werd de opening uitgesteld door het slechte weer, maar vandaag konden de gasten genieten van de zon.

Op donderdagmiddag kwamen de geïnteresseerden in groten getale naar de stadsakker van de Groeituin013. De ruim honderd aanwezigen werden ontvangen en meteen getrakteerd op een koel drankje. Iets na vijven was iedereen het terrein opgewandeld en namen de mensen plaats op een stoel of aan een statafel.

Het openingswoord

Het openingswoord werd gedaan door Hein van den Hurk, directeur van Stichting Het Werkt. Op het podium vertelde Van den Hurk aan de aanwezigen over de ontwikkeling van de stadsakker. Voordat het land aan de Reeshofdijk werd ingenomen, had de organisatie een kleiner gebied vlak bij de Piushaven. Door de hulp van alle vrijwilligers hebben ze nu een prachtige stadsakker en dat was zonder hen niet gelukt.

Groeituin013 is opgezet om mensen te verbinden. ‘Wat we hier hebben, is een enorm inclusieve plek. Iedereen is hier welkom. Misschien wel voor mensen die niet altijd aansluiting voelen bij de maatschappij. Voor hen is het een plek om anderen te ontmoeten en vooral ook samen te werken. Daar draait het hier om. Ook als je wel het gevoel hebt dat je in de maatschappij thuishoort, ben je hier welkom. Het is een verbindende plek voor iedereen.’

Samenwerken

Halima Özen neemt het woord over van de directeur van Stichting Het Werkt. Zij haalt verschillende mensen naar voren, waaronder Lilian Damen, voorzitter van 013Food en Esmah Lahlah, wethouder in Tilburg. De wethouder vertelt over de fijne samenwerking tussen de gemeente en Groeituin013. ‘Dankzij fijne initiatieven zoals hier wordt iedereen uit de samenleving betrokken in bij de maatschappij. Het hele college is ontzettend betrokken bij de ontwikkelingen van Groeituin013.’

Nadat Lahlah een mand met groente uit de tuin in ontvangst heeft genomen, wordt de officiële opening afgesloten door Van den Hurk. De aanwezigen proosten op een geslaagde opening en er gaan verschillende hapjes en drankjes rond. Onder luid geklets van de mensen staan Van den Hurk en de andere coördinatoren te glunderen en te genieten van een geslaagde opening.

Pieter Soethout