Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

AFAC Fietsenafhaalcentrale verhuist naar Bredaseweg

Een man en een vrouw zijn aangehouden omdat in de berging van de woning van de vrouw minstens twee gestolen fietsen bleken te staan.
Foto: Maarten van den Heuvel / Pexels

TILBURG – De Fietsenafhaalcentrale (AFAC) van de gemeente verhuist naar de Bredaseweg 193. In het nieuwe pand is meer ruimte dan op het huidige punt. Het pand ligt ook op loopafstand van het centrum van de stad en is dus goed bereikbaar voor mensen die hun fiets af willen halen. Het nieuwe punt gaat open op 1 september.

Volgend jaar zullen de gebouwen op het huidige punt aan de Koopvaardijstraat zijn gesloopt om plek te maken voor nieuwbouw. De rijwielen die daar nu staan gaan om die reden per 26 augustus naar de Bredaseweg. Met ingang van dat moment is het oude punt van de AFAC dicht.

Elk jaar ruimt de Diamant-groep in opdracht van de gemeente om en nabij 5500 fietsen in heel de stad, met name in het centrum en bij de stations. Dan gaat het in de eerste plaats om fietsen die staan waar juist een verbod om te stallen geldt. Of om fietsen die de doorgang voor de hulpdiensten en mindervaliden hinderen, maar ook om wrakken. De fietsen die zijn geruimd zijn te zien op de site ‘verloren of gevonden’, terwijl de AFAC ze zolang plaats biedt. Op vertoon van je legitimatie, met de sleutel en tegen betaling van de kosten is het rijwiel daar op te halen.

Van de fietsen wordt in de regel zowat 60% afgehaald. De rest is vrij vaak kapot of is ooit als wrak aan de kant gezet. Die gaat dan na drie maanden naar La Poubelle. Daar controleert en repareert men, als dit kan, de fietsen die later in de verkoop gaan. Of men geeft ze aan sociale doelen.

Kees-Luc Simons