Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Aanslagen Poolse winkels: verdachte wil tóch een boekje opendoen

In de nacht van 3 op 4 januari is de Poolse supermarkt Warszawa XL getroffen door een aanslag. De fractie van Lokaal Tilburg maakt zich zorgen om de veiligheid rond zulke supermarkten en stelt daarom vragen over dit onderwerp in het Vragenhalfuurtje van de gemeenteraad.
Aanslag Poolse supermarkt Warszawa XL | Foto: Omroep Tilburg

Een van de verdachten van een reeks aanslagen op Poolse supermarkten, waaronder die in Heeswijk-Dinther, is bereid daarover een verklaring af te leggen. Tot nu ontkende Serginio S. (27) uit Amsterdam alle betrokkenheid.

S. stond maandag tijdens een inleidende zitting voor de rechter in Alkmaar. Hij zei daar dat hij binnenkort bij de politie of onderzoeksrechter meer gaat vertellen over zijn rol bij de aanslagen, meldt Omroep Brabant.

Justitie verdenkt S. ervan een soort coördinator te zijn. Hij zou onder meer voor een chauffeur hebben gezorgd bij de aanslagen in Beverwijk en Heeswijk-Dinther te regelen. Ook had hij volgens het Openbaar Ministerie contact met uitvoerders.

Het OM denkt dat een groep van zes verdachten in wisselende samenstellingen verantwoordelijk is voor vijf ontploffingen bij vier Poolse winkels. S. is een van die zes verdachten.

De aanslagen waren in december 2020 en januari vorig jaar. In onze provincie was het raak in Tilburg en Heeswijk-Dinther. Buiten de Brabantse grenzen werd ook toegeslagen, een supermarkt in Beverwijk moest het twee keer ontgelden.

Advocaat vraagt om vrijlating
De strafzaak van S. wordt in januari 2023 inhoudelijk behandeld. Zijn advocaat heeft de rechtbank gevraagd zijn voorlopige hechtenis te schorsen, zodat zijn cliënt zijn rechtszaak in vrijheid kan afwachten. Ze wees erop dat een medeverdachte, die een ontploffing zou hebben veroorzaakt, al eerder op vrije voeten is gekomen in afwachting van het proces.

De officier van justitie verzet zich tegen vrijlating, omdat de Amsterdammer wordt verdacht van een organiserende rol: “Dat is anders dan medeverdachten die hebben gereden als taxichauffeur. Voor dit soort zaken is een voorlopige hechtenis van anderhalf tot twee jaar lang, maar niet onredelijk.”

De beslissing van de rechtbank over het schorsingsverzoek volgt later.

LEES OOK:
Man (20) bekent bommen bij Poolse supermarkten te hebben gelegd
Poolse supermarkt weer open na aanslag: ‘alles is nieuw’
Belangrijk aanknooppunt is gevonden bij aanslagen Poolse supermarkten
Poolse supermarkt in Tilburg hard getroffen door een explosie

Omroep Brabant