2 jaar lang corona weten te omzeilen, maar na carnaval massaal voor de bijl

Drukte bij coronateststraat in Tilburg (foto: Eva de Schipper).

De omikronvariant van het coronavirus houdt flink huis in de dagen na carnaval. Bij de teststraten neemt de drukte weer toe. Carnavalsvierders merken het ook in hun directe omgeving. “Van de elf vrienden zitten er nu zes thuis”, vertelt Aaron uit Tilburg. “Ik heb twee jaar overleefd zonder het coronavirus, maar nu heb ik het toch te pakken”, zegt Loes lachend.

Mike komt een beetje verslagen uit de GGD-testlocatie aan Goirkekanaaldijk lopen. “Helaas, toch carnaval,” zucht hij. “Nu gaat het wel, maar ik ben wel twee dagen goed ziek geweest. Het was het waard. We wisten van tevoren dat dit kon gebeuren maar je wilt het gewoon vieren. Ik ben een echte carnavalsvierder en ik had het echt gemist.”

De GGD hield al rekening met opschalen na carnaval, meldt Omroep Brabant. Toch is het drukker dan verwacht, volgens woordvoerster Madelon de Graaf van de GGD Hart voor Brabant. “We merken echt een toename mede vanwege carnaval en de voorjaarsvakantie. We hadden een verdubbeling van de testvraag verwacht, maar we zitten inmiddels bijna aan het driedubbele.”

“Ik ben twee dagen flink ziek geweest.”

“Het zou de eerste keer corona voor mij zijn”, reageert de 20-jarige Eden met een hese stem. “Het komt denk ik door carnaval.” Haar vriendin Loes moet hard lachen. “Het was de moeite waard. Ik heb twee jaar overleefd zonder het coronavirus, maar nu heb ik het toch te pakken. Ik heb keelpijn, moet hoesten en heb last van verkoudheid.”

Volgens de 28-jarige Aaron uit Tilburg zit een groot deel van zijn vrienden thuis. “Ze hebben ook allemaal het coronavirus. Van de elf zitten er zes thuis. Ik ben zelf ook twee dagen flink ziek geweest.”

“We hebben het gevoel dat we naar dezelfde piek gaan als in januari.”

“We hebben het gevoel dat we naar dezelfde piek gaan als in januari. Maar of dat echt gaat gebeuren, gaan we de komende dagen zien”, vertelt de woordvoerster van de GGD Hart voor Brabant. Zo nodig gaan de GGD-teststraten langer open en wordt meer personeel ingezet. In de toekomst gaat de GGD bij grote evenementen ook rekening houden met een grotere testvraag.

De coronateststraat in Tilburg (foto: Eva de Schipper).

Omroep Brabant