Misstanden bedrijf in Tilburg: “Doe alsof je geen Engels spreekt”

Actievoerende medewerkers van GXO Tilburg voor een H&M in Amsterdam (foto: Linda Vermeulen)

Shifts van 12 uur, zesdaagse werkweken en verkorte pauzes. Dit en meer zijn aanleiding voor de FNV om distributiecentrum GXO op het matje te roepen en een petitie op te stellen. Die is door meer dan 700 medewerkers van GXO in Tilburg getekend. “Je hoeft niet naar Bangladesh om te zien wat er mis is, je kunt gewoon in Tilburg langs gaan.”

Modeconcern H&M besteed de distributie uit aan GXO, een Amerikaans distributiecentrum gelegen in Tilburg. Vakbond FNV hoorde in juni al signalen over misstanden in het bedrijf. Toen werden medewerkers maandenlang voor zes dagen per week ingeroosterd. Helaas zag het distributiecentrum toen af van een gesprek met de vakbond.

“Niemand wil iets zeggen, omdat ze bang zijn.”

Afgelopen oktober kwamen meer problemen aan het licht, waaronder gesjoemel met pauzetijden. Toen was het tijd voor een petitie; die is door meer dan 700 medewerkers van GXO getekend. Jerry Clemens, projectcoördinator bij de vakbond: “We hebben een maand geleden de directie weer uitgenodigd om te komen praten. Helaas werden we toen zelfs door de beveiligers geweigerd.” Afgelopen maandag brachten ze daarom de petitie naar het hoofdkantoor van Hennes & Maurits in Amsterdam.

De medewerkers willen 45 minuten pauze. Dat is ook waar ze recht op hebben maar het gebeurt niet, weet Emilia Zieminska. Zij werkt nu vier jaar voor het bedrijf op de afdeling retours. “Het probleem is al jaren aan de gang maar niemand wil iets zeggen omdat ze bang zijn.” Bovendien worden ze niet gehoord als ze een probleem aankaarten.

De pauze gaat voor de medewerkers in zodra ze zich uitklokken. Terwijl de pauze ingaat, moeten de medewerkers één voor één langs de security. “Aan de ene kant moet je je spullen in blauwe dozen leggen en aan de andere kant word je gecontroleerd op onder andere metaal. Een beetje zoals bij het vliegveld.”

“We moeten doen alsof we geen Engels spreken.”

En dit kost tijd. Dagelijks gaan er 10 minuten van de pauze af; alleen door de beveiligingscheck. Die check is niet zomaar in het leven geroepen, laat Jerry weten. “Die beveiliging is volgens GXO nodig, omdat er wel eens kleding werd gestolen.” De FNV heeft samen met de medewerkers een hele simpele oplossing. “Zet het kloksysteem achter de beveiliging. Eerst de beveiliging en daarna pas uitklokken.”

Er speelt volgens Jerry en Emilia veel meer. Er wordt niet aan de coronaregels gedacht, er zijn nog steeds zesdaagse werkweken en mensen moeten hun mond houden als er audits zijn: “Als de H&M langskomt ter controle, zijn onze teamleiders in paniek. Dan zeggen ze tegen ons dat we moeten doen alsof we geen Engels spreken,” vertelt Emilia.

“Er zitten dagen bij van 12 uur.”

Jerry: “Je kunt je voorstellen dat het echt druk is met Black Friday, Sinterklaas en Kerst in distributiecentra. De winkels gaan eerder dicht en mensen bestellen ontzettend veel online. Er zitten dagen bij van 12 uur.” De FNV wordt nog steeds benaderd door medewerkers die hun verhaal kwijt willen. “Dit gaat om mensen uit Polen, Slowakije, Bulgarije en Spanje. Sommigen werken via een uitzendbureau en anderen zijn in vaste dienst. Ze kunnen zich niet altijd uitspreken.”

Emilia heeft niet veel vertrouwen in de vervolgstappen vanuit GXO. “De eerste stap is ervoor zorgen dat we de pauzes krijgen waar we recht op hebben. Wij zijn ook mensen. Ik heb er echt geen vertrouwen in dat ze zullen veranderen. Ik ken dit bedrijf al vier jaar, dus ik weet wat ik kan verwachten.”

“Je hoeft niet naar Bangladesh om te zien wat er mis is, je kunt gewoon in Tilburg langs gaan.”

De verantwoordelijkheid ligt ook bij H&M, vindt Jerry: “Zij hebben het altijd over groene labels, arbeidsomstandigheden en mensenrechten. Als ze dat echt belangrijk vinden, ga dan ook in gesprek met GXO. Je hoeft niet naar Bangladesh om te zien wat er mis is, je kunt gewoon in Tilburg langs gaan.”

Een woordvoerder van GXO laat weten in gesprek te gaan met de ondernemersraad en geeft aan dat ze niet eerder bezwaren omtrent de beveiligingsprocedure hebben gehad.

Edita Saakian