Huis kopen? In Tilburg krijg je het ‘meeste’ voor je geld

(Foto: Pixabay)

Onderzoekers van spaarplatform Raisin zijn tot een wel heel verassende conclusie gekomen: In Tilburg krijg je voor een huis met een budget van 400.000 tot 500.000 euro het meeste voor je geld.

Het rapport laat zien in welke steden je het meeste krijgt voor je geld. Jasper Berkhout, content manager van het platform: “Wij hebben in september dit jaar op Funda gekeken naar alle huizen die tussen de 400 en 500 duizend euro te koop zijn in 30 steden. Al die gegevens hebben we verzameld en vervolgens hebben we aan de hand van 13 eigenschappen een score toegekend.”

In Tilburg heb je 75% kans op een tuin”

De eigenschappen waar het platform voor gekozen heeft, zijn onder andere woonoppervlakte, ligging in het centrum of daarbuiten en de aanwezigheid van een tuin. Elk eigenschap is goed voor 30 punten. Die scores samen vormen een totaalscore van 390 punten.

Heb je als woningzoeker dus een waslijst aan woonwensen, dan maak je in Tilburg het meeste kans om je droomhuis te vinden. Tilburg eindigt in de ranking op nummer 1 met een score van 257 van de 390 punten. Jasper: “Met een budget tussen de vier en vijf ton krijg je in Tilburg een huis van gemiddeld 113 vierkante meter, vier kamers en heb je 75% kans op een tuin.”

Het is ongelofelijk, maar dit is het budget waarbinnen mensen zich ondertussen bewegen.”

Dan moet je wel een budget hebben van 400.000 tot 500.000 euro. Als starter niet heel denkbaar. “We zijn uitgegaan van een gemiddeld koopbudget. Het is ongelofelijk, maar dit is het budget waarbinnen veel mensen zich ondertussen bewegen. Tien jaar geleden was het ondenkbaar dat een gemiddeld Nederlands gezin 400.000 euro kwijt zou zijn aan een huis.”

Dat Tilburg de hoogste score heeft van alle 30 steden, vindt Jasper verrassend. “Ik ben zelf eens in Tilburg geweest en het leek me een heel begeerde stad. Juist bij begeerde steden heb je het idee dat woningzoekenden het nakijken hebben. Dat er 75% kans is op een huis met een tuin, klinkt bijzonder aanlokkelijk.”

Tilburg steekt nergens echt bovenuit”

Tilburg scoort op geen van de eigenschappen echt bijzonder hoog. “25% van de huizen in Tilburg zijn te koop in de binnenstad. Er is zelfs een kans, wellicht een kleine, dat je een zwembad krijgt. De kans op een garage is bijna 45%, dat is een stuk hoger in vergelijking met andere gemeenten. Tilburg steekt nergens echt bovenuit, maar heeft gewoon een structureel goede score op al die eigenschappen.”

Onderzoeksresultaten (Bron: Spaarplatform Raisin)

Edita Saakian