Tijdelijke noodopvang vluchtelingen in Oisterwijk, vakantiepark huisvest honderd gezinnen

Bron: Google Maps

De gemeente Oisterwijk heeft ongeveer 100 vluchtelingen noodopvang geboden. Dat doen ze op de oude vakantiehuisjes op vakantiepark De Reebok. Het gaat om tijdelijke opvang van maximaal vier weken, omdat er te weinig plekken zijn in Ter Apel.

De nood is hoog in het AZC in Ter Apel en daarom worden er vanaf 25 oktober 27 gezinnen tijdelijk woonruimte geboden in de oude vakantiehuisjes. Deze staan op dit moment leeg, omdat het vakantiepark op deze plek ophoudt met bestaan. De huisjes zijn nog gewoon te gebruiken.

Eenmalige opvang
De gemeente geeft aan dat het om eenmalige opvang van vier weken gaat. De provincie Noord-Brabant is op zoek gegaan naar geschikte locaties voor opvang. Toen heeft de ondernemer van De Reebok aangegeven dat de vakantiehuisjes toch al leegstaan en daarom beschikbaar zijn om de vluchtelingen op te vangen.

De gemeente Oisterwijk houdt 24 uur per dag toezicht. De vluchtelingen zijn niet gebonden aan de grenzen van het vakantiepark. De gemeente kijkt nu of er een aantal activiteiten opgezet kunnen worden voor de gevluchte gezinnen.

Humane opvang
Burgemeester Hans Janssen geeft aan dat de raad en het college de noodopvang belangrijk vinden. “Samen staan wij voor humane opvang. Sinds zondag zijn we met veel mensen hard aan het werk om de komst van de gezinnen voor te bereiden. Wij bieden ze voor een korte periode onderdak en dragen zorg voor voedsel, verzorging, begeleiding, toezicht en beveiliging.” Burgemeester Janssen wil dat de vluchtelingen op een menselijke manier worden behandeld en dat ze zich veilig voelen.

De bewoners zijn geïnformeerd door middel van een bewonersbrief en er was maandagavond een overleg voor omwonenden.

Pieter Soethout