Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Dansend met de zon: Sol Invictus verlicht Tilburg op Holland Dance Festival

Holland Dance Festival 2024 presenteert in Tilburg de indrukwekkende voorstelling Sol Invictus van de Franse maker Hervé Koubi - scènefoto
Foto: Mélanie Lhôte

Holland Dance Festival 2024 brengt de zon niet alleen naar thuisstad Den Haag, maar ook naar Tilburg. Het festival presenteert het indrukwekkende meesterwerk Sol Invictus van de Franse choreograaf Hervé Koubi. Een uitnodiging om dansgrenzen te overschrijden en getuige te zijn van een ogenschijnlijk moeiteloze samensmelting van ballet, urban dance en acrobatiek. Vrijdagavond 16 februari schitteren Hervé en zijn cast met dit schouwspel in Schouwburg Concertzaal Tilburg.

Tijdens deze editie van Holland Dance Festival wordt met Sol Invictus een zinderende ode gebracht aan de verbindende kracht van dans, waarbij niet zomaar voorbij wordt gegaan aan de nietigheid van ons menselijk bestaan.

De voorstelling draait om de vitale kracht en energie van de zon, die licht brengt in duistere tijden. In een wervelend spektakel smelten meerdere dansstijlen samen, op muziek van Maxime Bodson, Mikael Karlsson, Ludwig van Beethoven en Steve Reich.

Holland Dance Festival 2024 presenteert in Tilburg de indrukwekkende voorstelling Sol Invictus van de Franse maker Hervé Koubi - scènefoto
Foto: Nathalie Sternalski
Foto: Nathalie Sternalski

Naar elkaar omkijken

Voor dit nieuwe werk bracht Hervé een groep danstalenten samen, ditmaal zeer divers als je kijkt naar achtergrond, uiterlijk en skills.

Het resultaat is danstheater dat op een spectaculaire manier tot leven wordt gebracht door een cast van vijftien dansers, afkomstig van over de hele wereld. Onder andere uit Frankrijk, Noord-Afrika, Azië, Brazilië en de Verenigde Staten. Hiphoppers en battle-kampioenen, maar ook dansers die in bijvoorbeeld het Amazonegebied of in Siberië een totaal eigen training en routine hebben ontwikkeld.

De dansers gaan te werk als een hechte groep, waarin iedereen zowel voor zichzelf als voor de anderen verantwoordelijkheid draagt.

Viering vol hoop

Hervé licht het stuk toe: “Onze onbeduidendheid en eenzaamheid in de kosmos zijn ronduit ontmoedigend. Alleen als we de uitdaging aangaan om voluit te leven, om zelf licht in onze duisternis te brengen, kan ons bestaan zin hebben. […] Sol Invictus, ‘de onoverwinnelijke zon’, was de naam van een ritueel dat tijdens het jaarlijkse Romeinse Midwinterfeest plaatsvond. Met dit ritueel werd gevierd dat de donkerste dagen voorbij waren en betere, langere, meer zonnige dagen in aantocht waren.”

Holland Dance Festival 2024 | Compagnie Hervé Koubi – Sol Invictus
Foto: Mélanie Lhôte
Foto: Nathalie Sternalski

Meer ontdekken over eerdere edities van Holland Dance Festival? Bekijk dan:
Swan Lakes in spiksplinternieuw jasje, vol levensvreugde en energie
Holland Dance Festival presenteert twee premières in Tilburg

Kees-Luc Simons