Swan Lakes in spiksplinternieuw jasje, vol levensvreugde en energie

Swan Lakes is een grote productie in het kader van het Holland Dance Festival. Deze is behalve in Den Haag en Amsterdam alleen in Tilburg te zien - in Schouwburg Concertzaal Tilburg.
Swan Lakes - Marie Chouinard | Foto: Jeanette Bak

Door alle coronaregels was het nog even spannend, maar gelukkig gaat de dansvoorstelling Swan Lakes van Gauthier Dance op dinsdag 15 februari in de Tilburgse schouwburg door. Swan Lakes is een grote productie in het kader van het Holland Dance Festival die behalve in Den Haag en Amsterdam alleen in Tilburg te zien is.

Niet alleen in thuisbasis van Holland Dance Den Haag, ook in Tilburg haalt Rob van Steen, directeur van de schouwburg, opgelucht adem. Van Steen: “Swan Lakes is een van onze grotere producties dit seizoen en bovendien van een internationaal gezelschap. We hielden er rekening mee dat het niet door kon gaan. Wij staan landelijk bekend om ons grote dansaanbod en we kregen de kans deze productie naar Tilburg te halen. Fijn dat we hem nu aan ons publiek kunnen laten zien. In dezelfde week staat in De Nieuwe Vorst twee avonden de voorstelling Cellule, ook in het kader van Holland Dance Festival. We mogen daar als Tilburg best trots op zijn.”

Foto: Jeanette Bak
Over Swan Lakes

Zodra de titel Swan Lakes valt, komen bij de meesten van ons haast vanzelf beelden naar boven: een meer in het maanlicht, de dans van de kleine zwanen, prins Siegfried, prinses Odette, de verleidingen van de Zwarte Zwaan Odile. En natuurlijk de boze tovenaar Von Rothbart.

In 1877 ging het ballet in première. Sindsdien hebben ontelbare traditionele en moderne versies van Het Zwanenmeer het licht gezien, zowel op het toneel als op het witte doek.

Vier makers

Eric Gautier, artistiek directeur van Gauthier Dance/Dance Company Theaterhaus Stuttgart, dacht dat hij het ‘ballet der balletten’ al van binnen en van buiten kende. Toch speelde hij met het idee dat er nog niet uit gehaald was wat eruit te halen was. Vandaar dat hij vier hedendaagse choreografen vroeg om hun kijk op dit werk te geven.

De vier stukken die Hofesh Shechter, Marie Chouinard, Marco Goecke en Cayetano Soto toen op verzoek van Eric maakten, zijn als ‘Zwanenmeren in het meervoud’. Vier afzonderlijke, volstrekt uiteenlopende choreografieën van vier makers die elk een totaal nieuwe lading en invulling aan Het Zwanenmeer geven.

Levensvreugde, vitaliteit, schoonheid en energie (…) Het is uitgesproken opwekkende dans die de Canadees Eric Gauthier en zijn groep brengen – Theaterkrant

De toekomst van dans zou in goede handen zijn als elke stad zijn versie van zo’n inclusief gezelschap zou hebben. Artistiek directeur Eric Gauthier heeft een positieve manier gevonden om dans te openen voor een veel bredere doelgroep: oud, jong, degenen die veel weten over dans en degenen die gewoon gaan genieten – SeeingDance

Foto: Maks Richter

Kees-Luc Simons