Bereikbaarheid Tilburg: de belangrijkste werkzaamheden op een rij

Foto: Fabrice Leclaire.

De binnenstad is volop in ontwikkeling. Op veel plekken kan dat voor inwoners en bezoekers voor hinder zorgen. We zetten de verkeersmaatregelen en de belangrijkste werkzaamheden op een rij.

De werkzaamheden aan de Cityring gaan gestaag verder. Aan het einde van deze maand, de 28ste, kunnen automobilisten op de Koopvaardijstraat niet meer rechtsaf naar de Piusstraat. De rijrichting in de Clerckxstraat en de Stevenzandsestraat wordt omgedraaid. Ook wordt op verschillende plekken asfalt vervangen en wordt het tijdelijk lastiger om met de trein te reizen.

Geplande werkzaamheden

  • Tot april 2024 is de Stationsstraat in fases afgesloten. De rijrichting van de Noordstraat is omgedraaid. De Noordstraat en de Nieuwlandstraat zijn bereikbaar via de Willem II-straat en de Tuinstraat. Enexis vervangt gasleidingen in de Stationsstraat. De gemeente legt hier plantvakken aan en vervangt het riool.
  • Van 28 augustus tot 27 november 2023 vervangt Enexis de gasleidingen in de omgeving van het St. Annaplein. Hierdoor zijn er afwisselend afsluitingen in de Lange Schijfstraat, Capucijnenstraat, Lieve Vrouweplein, Louis Bouwmeesterplein en Zomerstraat.
  • Er zijn dagen dat het niet mogelijk is om via de Korvelseweg naar de binnenstad te rijden en/of via de Korvelseweg de binnenstad te verlaten. De Korvelseweg is wel altijd bereikbaar vanaf Ringbaan-Zuid.
  • De parkeergarage Schouwburg bij het Louis Bouwmeesterplein blijft tijdens de werkzaamheden bereikbaar vanaf de Schouwburgring (via de zijstraat na de schouwburg).

Vervanging asfalt

  • In de weekenden van 8-10 september en 15-17 september 2023 is een deel van de Ringbaan-Oost afgesloten van vrijdag 20.00 uur tot maandag 06.00 uur. De gemeente laat daar het asfalt vernieuwen.
  • Het eerste weekend is het gedeelte van de Lourdesstraat tot en met de kruising Bosscheweg aan de beurt. In het tweede weekend het gedeelte Caspar Houbenstraat tot en met de kruising Bosscheweg. Volgens de gemeente kunnen automobilisten de Ringbaan-0ost tijdens deze weekenden beter vermijden. Bij veel regen schuiven de werkzaamheden door naar het weekend van 29, 30 september en 1 oktober 2023.

Geen treinen en vervangen gasleidingen
Van 14 tot en met 18 augustus 2023 rijden er geen treinen van en naar station Tilburg. De NS zet daarom bussen in. Deze staan op de Spoorlaan bij het busstation. Hiervoor wordt ter hoogte van het busstation één rijbaan van de Spoorlaan afgezet.

Voor 2024 is Tilburg verplicht om de grijze gietijzeren gasleidingen te laten vervangen door kunststof. Na de zomervakantie is het voetpad bij de kruising Spoorlaan-Heuvelring aan de beurt. Op 2 september worden de laatste vervangen bij de Korte Heuvel.

LEES OOK:
Tijdelijk geen treinen van, naar en via Tilburg
Gemeente minder stellig: cityring gaat maximaal twee maanden dicht

Edita Saakian