Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Eindelijk meer zonneschijn deze week

Foto door: Darwis Alwan/Pexels

Na dagenlang regen, grijze wolken en lagere temperaturen lijkt zonneschijn eindelijk onderweg. ‘Het lijkt er op dat het zomerweer halverwege deze maand terugkeert met alleen maar zomerse temperaturen.’

De afgelopen week leek het alles behalve zomer. Temperaturen zakten naar 18 graden en volgens weerman Jean-Paul Korst hebben we recordhoeveelheden aan neerslag behaald in omgeving Tilburg. “In Berkel-Enschot stond de teller tot gisteren al op 53 mm en in de periode 29 juli tot 3 augustus werd dagelijks 10 millimeter afgetapt. Dat is daar sinds het begin van de waarnemingen in 1998 nog nooit gebeurd.”

27 graden
De recordlange droogte in mei en juni lijkt nu helemaal te zijn ingelost. Sterker nog, volgens de weerman lijkt het erop dat het totale aantal regen nu al meer is dan wat er normaal in de hele maand augustus zou moeten vallen. Vanaf donderdag lijkt er dan eindelijk mooier weer op komt. Dat komt door een hogedrukgebied voor de kust van Frankrijk die zich probeert uit te breiden.

Tegelijkertijd moet dat hogedruk gebied bij Frankrijk de strijd aangaan met het lagedruk gebied, wat zorgt voor wisselende dagen. “De eerste dagen van de week is het nog licht wisselvallig met een enkele bui en temperaturen die langzaam oplopen van 19 op maandag tot 22 graden op de woensdag. Vanaf donderdag stroomt ineens warme en droge lucht binnen en stijgt het kwik naar de 27 graden met volop zonneschijn”, zegt Jean-Paul.

“‘Het lijkt er op dat het zomerweer halverwege deze maand terugkeert met alleen maar zomerse temperaturen.” Op vrijdag kunnen we daar ook nog van genieten, maar het weekend lijkt niet al te warm. “We kunnen vanaf vrijdag wel steeds meer sluierwolken zien. In het weekend is de warmte alweer voorbij en wordt het niet warmer dan een graad of 22. De neerslag lijkt wel beperkt te blijven.”

Edita Saakian