Actiegroep Tilburg Noord Samen lijkt aan zet; gemeente onderzoekt nieuwe locatie Urban Factory

Wijkcentrum De Ypelaer In de wijk Stokhasselt Stadsdeel Tilburg Noord | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Het lijkt erop dat de gemeente bereid is om te luisteren naar de actiegroep Tilburg Noord Samen. De gemeente gaat alternatieve locaties onderzoeken voor de Urban Factory, die in 2023 in Tilburg-Noord moet neerstrijken. Wijkcentrum de Ypealaer is het populairste alternatief volgens de wijkbewoners.

Hij is voorzichtig optimistisch, Rick Hof, één van de initiatiefnemers van de actiegroep Tilburg Noord Samen. Na de eerste informatiebijeenkomst in maart is hij met wijkbewoners de straat op gegaan om handtekeningen te verzamelen tegen de komst van de Urban Factory. Althans, tegen de locatie die toen hoog op het lijstje stond.

Die herinneringen zouden we op dezelfde plek willen maken met onze eigen kinderen.”

Het plan was namelijk om het ruim 700 vierkante meter grote gebouw midden in een woonwijk, tegenover het Ypelaerpark in Tilburg-Noord, neer te laten strijken. Dat schopte tegen het zere been van ruim 150 buurtbewoners. De Urban Factory moet een plek worden waar de jeugd onder andere kan zingen en dansen. Volgens wijkbewoners hoeft daar helemaal geen nieuw gebouw aan te pas te komen. Dinsdagavond bleek het wijkcentrum de Ypelaer het meest populair als alternatieve locatie onder de ruim 50 buurtbewoners die bij de bijeenkomst aanwezig waren.

Een iconische plek vol herinneringen, waar volgens buurtbewoners veel te weinig gebruik van wordt gemaakt. Rick: “Als je denkt aan Tilburg-Noord, dan denk je aan de Ypelaer. Het is een plek waar veel inwoners mooie jeugdherinneringen aan hebben overgehouden. Die herinneringen zouden we op dezelfde plek willen maken met onze eigen kinderen.”

“Ik hoop dat de Ypelaer, wat een icoon is in Tilburg-Noord, een mooie upgrade kan krijgen.”

De Ypelaer werd in Rick’s jeugd nog vol op gebruikt voor activiteiten in de buurt. Jeugddisco’s, filmmarathons. En vroeger, toen de breakdancescene nog groot was, kwamen daar verschillende dansers samen. Sommigen hebben het ver geschopt, weet Rick. “Ik hoop dat dat gebouw, wat een icoon is in Tilburg-Noord, een mooie upgrade kan krijgen.”

Het is nog afwachten of de gemeente echt overstag gaat met de nieuwe locatie. Volgens de gemeente kan handhaving van eventuele hangjongeren een probleem zijn en is het wijkcentrum wellicht net niet groot genoeg.

Toch staan de wijkbewoners er positief in. Ze verwachten niet dat de gemeente toch haar eigen plan trekt en daardoor gezichtsverlies lijdt. “We kunnen nu in ieder geval echt spreken van participatie. Waar de gemeente ons eerst niet betrok, lijken ze ons nu serieus te nemen”, vertelt Rick. De volgende informatieavond over de Urban Factory vindt plaats in juni.

Impressie van de Urban Factory. (beeld: Gemeente Tilburg)

LEES OOK:
Buurt wil geen Urban Factory in de wijk: ‘Niemand zit erop te wachten’
Buurt geschokt door uitbreiding hoogspanningsstation: ‘Dump maar weer hier’

Edita Saakian