Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Xander van Vledder: ‘Komt een vrouw bij de dokter ware triomftocht van liefde’

Nu Kluun zijn zegen heeft gegeven voor de theaterbewerking (foto) van zijn debuutroman ‘Komt een vrouw bij de dokter’ is de toneelversie ook te zien in Tilburg.
© Piek

De bestseller ‘Komt een vrouw bij de dokter’ van Kluun heeft al vele harten veroverd. Hij won met de debuutroman in 2006 de Publieksprijs voor het Nederlandse Boek en het boek kreeg in 2009 een verfilming. Nu heeft Kluun zijn zegen gegeven voor een theaterbewerking van deze aangrijpende liefdesgeschiedenis over twee strijdlustige en imperfecte mensen wiens liefde tot het uiterste wordt getest door een vijand die ze niet kunnen verslaan. Op vrijdag 28 april is deze toneelversie te zien in Schouwburg Concertzaal Tilburg.

Het gaat Stijn (Xander van Vledder) voor de wind, totdat liefde van zijn leven Carmen (Maartje van de Wetering) de diagnose borstkanker krijgt. Terwijl zij behandeld wordt, zoekt de overspelige Stijn troost in het nachtleven, andere vrouwen en een affaire. Wat doet rouw met je? Kun je begrip opbrengen voor vreemdgaan als het helpt om overeind te blijven? En hoe houd je de moed erin als je eigen lichaam je in de steek laat? Komt een vrouw bij de dokter is een voorstelling over liefde, schuldgevoelens, afscheid nemen en het vinden van humor als de dood steeds dichterbij komt.

Xander van Vledder: “Tot het allerlaatste moment vieren Carmen en Stijn het leven, maken ze grappen. Ze hebben de kracht om met hun liefde lelijke eigenschappen te overwinnen. De voorstelling is echt een triomftocht van de liefde en laat zien dat het leven nergens zo voelbaar is als op het randje van de dood.”

Foto: Annemieke van der Togt
Komt een vrouw bij de dokter – naar de roman van Kluun

De pers over de voorstelling

Als emotionele achtbaan is deze voorstelling ongekend. Maartje van de Wetering speelt de doodzieke Carmen waardig, krachtig en niet zelden grappig. Xander van Vledder voorziet de onuitstaanbare Stijn van de nodige zelfspot en relativering – de Volkskrant

Knap is het dat Koen Caris in zijn theaterbewerking aantoont dat het vaak niet zo zwart-wit is als het lijkt. Xander van Vledder speelt Stijn met veel energie, charme, humor en liefde, maar vooral ook vol onvermogen – Telegraaf

Goed voor bijna twee uur een brok in je keel – Trouw

Het verhaal is bekend, maar de toneelversie houdt niettemin moeiteloos voortdurend je aandacht vast – Scènes

Kees-Luc Simons