Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Wolfert Brederode op de planken met Celano, Badenhorst en Baggiani

Het trio Celano, Badenhorst en Baggiani maakt muziek die balanceert op de avontuurlijke grens tussen harmonie en abstractie. En op de grens tussen Argentinië en ons land. De gitarist Guillermo Celano en de drummer Marcos Baggiani uit Argentinië wonen en werken al jaren in ons land. Ze werkten ook met allerlei internationale gasten als Chris Cheek en Sylvie Courvoisier. In 2013 kreeg Guillermo in de eerste plaats carte blanche van het North Sea Jazz festival. Hij besloot toen ook om de samenwerking aan te gaan met de virtuoze klarinettist en saxofonist Joachim Badenhorst uit België. De combinatie werkte daar zo goed dat het drietal sindsdien een vaste groep vormt.

De Belg is een markante blazer. Heel zacht, of heel hoog, met gebruik van noten die samen klinken, speciale zettingen van de vingers en boventonen. Zo weet hij steeds een eigen wereld te creëren. Loepzuivere lijnen, helder en koel als een meer in de bergen, wisselen af met intense passages.

Voor het optreden in Paradox heeft het trio een van de beste pianisten van ons land weten te strikken. Speciale gast van de avond is dan dus Wolfert Brederode. Het optreden begint op vrijdag de 27e om 20.30 uur. Met veel variatie zoekt het viertal ook nu de grens op tussen compositie en improvisatie. De muziek is al met al poëtisch, lyrisch, zoekend en krachtig. Maar zit tevens vol met verleidelijke melodieën. En heeft ook net zoveel energie als rock en er klinkt net zoveel vrijheid in door als in free jazz.

Kijk voor meer op de site van Paradox.

Kees-Luc Simons