Wie is De Nieuwe Vincent 2021? Wethouder Marcelle Hendrickx maakt het officieel bekend

Wethouder Marcelle Hendrickx opent de expositie De Nieuwe Vincent 2021, waar vijftien jongeren laten zien wat zij in een jaar tijd geleerd en gecreëerd hebben.
Tijdens het programma De Nieuwe Vincent hebben deelnemende jongeren les gevolgd in de Lustwarande

Wethouder Marcelle Hendrickx opent op woensdag 16 februari in Kunstpodium T de expositie De Nieuwe Vincent 2021. Hierin laten vijftien jongeren zien wat zij het afgelopen jaar geleerd en gecreëerd hebben in het talentenprogramma De Nieuwe Vincent 2021. De opening zou eigenlijk vallen in de kerstvakantie, maar dat moest vanwege corona geschrapt worden. Gelukkig is er nu toch nog een moment waarop de jonge kunstenaars hun werk kunnen laten zien.

De Nieuwe Vincent is een initiatief van Vincents Tekenlokaal voor jongeren tussen de tien en veertien jaar die niets liever doen dan tekenen. In maart en april vorig jaar kwamen er maar liefst 112 inzendingen binnen. Hieruit zijn vijftien talenten geselecteerd die vanaf mei een intensief traject hebben gevolgd met lessen, masterclasses en excursies. Het programma eindigt met een expositie en de bekendmaking van De Nieuwe Vincent 2021. Die bekendmaking vindt plaats tijdens de opening van die expositie, dus op 16 februari.

Afwisselend programma

Grote bron van inspiratie voor dit talentenprogramma is Vincent van Gogh die als jongen van dertien tekenlessen volgde aan de HBS in Tilburg. De jonge tekenaars van nu hebben een afwisselend programma gevolgd met lessen bij Vincents Tekenlokaal en van gastdocenten, waarin zij creatief hebben leren denken en kennis hebben gemaakt met nieuwe technieken. Daarnaast waren er excursies gecombineerd met lessen bij het Van GoghHuis in Zundert, de Lustwarande en De Pont. Dit alles in samenwerking met Kunstlab en de Academie voor Beeldende Vorming van Fontys.

Jonge talenten aan het werk in Vincents Tekenlokaal
Ook les op excursie bij het Van GoghHuis in Zundert
Jury

Tijdens de opening van de expositie op 16 februari wordt, zoals gezegd, bekendgemaakt wie Lara van Hamond opvolgt en zich De Nieuwe Vincent 2021 mag noemen. Dit is de tekenaar die er volgens de jury het meest tussenuit springt als je kijkt naar originaliteit, kwaliteit en groei. Die jury bestaat uit Gam Bodenhausen, Kid KURA en Pieter Dobbelsteen

Het team van Vincents Tekenlokaal laat weten supertrots te zijn op de inzet en vooruitgang van alle Nieuwe Vincenten. “De talenten hebben heel groot en heel klein getekend, snel geschetst en gedetailleerd gewerkt, gewerkt met potlood, krijt, inkt en verf. Veel werk is ook gemaakt op de digitale tablets in Vincents Tekenlokaal.”

Bij de Academie voor Beeldende Vorming van Fontys
Expositie

Alle betrokkenen nodigen iedereen van harte uit om te komen kijken naar de resultaten. De opening op 16 februari is alleen voor genodigden. De expositie bij Kunstpodium T is vervolgens nog te bezoeken tot en met zondag 20 februari. De toegang is gratis.

Zie ook het artikel over de bekendmaking van de vorige Nieuwe Vincent.

Kees-Luc Simons