Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Lara van Hamond wint De Nieuwe Vincent 2019

Zondag 22 december is Lara van Hamond uitgeroepen tot winnaar van de Jan Naaijkens Juniorprijs, en zij mag zich daarmee De Nieuwe Vincent van 2019 noemen. Ze kreeg de prijs tijdens de opening van de expositie van De Nieuwe Vincent in Kunstpodium T. Daarbij sprak wethouder Marcelle Hendrickx de veertien jonge deelnemers enthousiast toe. “Fijn dat in onze stad ruimte is voor jonge kunstenaars om zich te ontwikkelen. Dat zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als voor volwassenen. Want creativiteit is voor iedereen belangrijk, of je nu kunstenaar bent of toekomstige baas van een groot bedrijf. Voor mij zijn jullie allemaal winnaars. En ik hoop dat je net zoveel plezier blijft houden in het tekenen als je afgelopen drie maanden hebt gehad!”

De jury van De Nieuwe Vincent

De jury bestond uit Frank Pisart van het Noordbrabants Genootschap, Vincent Dams (beeldend kunstenaar) en Danielle Lemaire (Jaarmeester bij Kunstpodium T en artist-in-residence Van GoghHuis). De prijs die Lara wint is een tablet om mee te tekenen en een cadeaubon van €100 voor materiaal om mee te schilderen. Ook de 13 andere Nieuwe Vincenten die het programma hadden gevolgd, kregen een attentie. En tevens de boodschap om vooral door te gaan met het verder ontwikkelen van hun talent.

Frank Pisart namens de jury: “We zijn blij verrast door de diversiteit van al het werk. Door de breedte van het aangeboden programma zien we prachtige tekeningen bij de verschillende opdrachten. Als je naar de expo gaat kijken, raden we je aan om ook in de mappen te kijken. Want daar zijn verborgen pareltjes te vinden. We hebben veel fantasie én fantasy gezien, een heel duidelijke beeldtaal. Lara heeft authentieke, originele ideeën die ze goed weet uit te werken. Ze heeft een eigen verhaal en durft ook de schaduwkanten van haar verbeelding te laten zien. Dat is de reden dat we haar unaniem hebben uitgeroepen tot winnaar. Maar we willen alle 14 Nieuwe Vincenten aanmoedigen om vooral door te gaan!”

Expo van alle Nieuwe Vincenten

Het werk van alle Nieuwe Vincenten is nog te zien tot en met 12 januari in Kunstpodium T, Noordstraat 105. De expo is open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. En de toegang is gratis. De Nieuwe Vincenten 2019 zijn: Bruno Geiger, Emma Oerlemans, Eva Kobes, Evi van der Sanden, Juliëtte van Oostrum, Lara van Hamond, Lieke Hoekstra, Lieuwe de Haan, Loïs Neggers, Luc Stams, Meyke Hendriks, Olivia Schutselaars, Polle van Oversteeg en Zina Zwart.

Foto: Maria van der Heyden | Groepsfoto met alle Nieuwe Vincenten

Wie volgt Lara van Hamond op en wordt De Nieuwe Vincent van 2020?

Het programma De Nieuwe Vincent is een initiatief van Vincents Tekenlokaal. Jongeren tussen 10 en 14 jaar kunnen meedingen naar een plek door hun mooiste tekening op te sturen. De besten gaan door en volgen drie maanden lang een intensief programma. Daarin zijn zij dan ondergedompeld in de kunstwereld, en leren ze dus creatief denken. En tevens leren ze er dan nieuwe technieken om hun talent verder te ontwikkelen. Dan maken ze ook veel werk op de digitale tablets in Vincents Tekenlokaal. En ook in 2020 is er weer een kans om mee te doen. Heb je hier belangstelling voor, kijk dan op de site van De Nieuwe Vincent.

Kees-Luc Simons