Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Tilburg als ‘glas-stad’: Waarom glaskunstenaar JanHein van Stiphout nergens anders wilde wonen

TILBURG – JanHein van Stiphout woont in Tilburg. Nou en, zul je misschien denken, er wonen toch zoveel mensen in de stad? Maar niet iedereen is JanHein van Stiphout en heeft internationaal succes als glaskunstenaar. “Tilburg is toch inventief?”

Volgens Van Stiphout is Tilburg naast de textielstad die het vroeger was ook een echte glas-stad. “Dat is zo normaal voor ons, omdat we er middenin zitten, dat we nooit gezien hebben dat het in de rest van de wereld helemaal niet zo gewoon is dat je zoveel specialisme op dat gebied in de stad hebt.”

De oorsprong van al dat specialisme is het bedrijf Volt, dat vanaf het begin van de vorige eeuw tot eind jaren 90 in Tilburg was gevestigd. “Dat is, toen Tilburg even niet oplette, met Philips mee vertrokken naar Eindhoven”, vertelt de kunstenaar. “Alleen niet alle werknemers gingen mee, dat was toen niet zo heel gewoon. Je ging niet verhuizen in die tijd! Heel veel mensen zijn, met al het specialisme dat ze hadden, eigen bedrijfjes begonnen. En die hebben zich in de loop der jaren heel erg gespecialiseerd. En dat is wel heel fijn als je rare ideeën hebt en je wilt iets maken”, lacht Van Stiphout.

Maar ook het geloof speelt een rol in het verhaal van de Tilburgse glaskunstenaars. “De katholieke kerk, glas-in-loodramen en dat soort dingen meer. Er zijn altijd heel veel gespecialiseerde glasbedrijven geweest. Dat heb je niet in Amsterdam. Maar ook niet in Düsseldorf of in Keulen, kwam ik later achter. Die krijgen dat bijna niet voor elkaar, dat is ongelooflijk.”

Bekijk de rest van het verhaal van JanHein van Stiphout in deze reportage.

Tijmen Moelker