Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Studio Waaghals doet ‘gender in de blender’

TILBURG – Om meer aandacht voor het onderwerp te genereren besloot Studio Waaghals een onderzoek te doen naar genderdiversiteit: ‘Gender in de blender’. De initiators vragen verschillende Tilburgse kunstenaars om werk te maken of aan te leveren rondom het thema.

“We willen gendergelijkheid hoger op de Tilburgse agenda zetten”, vertelt Eline Martens, een van de initiators. Ook mede-initiatiefnemer Julia van den Eerenbeemt vindt dat het onderwerp meer prioriteit moet krijgen. “Veel mensen denken dat er gelijkheid is, maar die is er nog niet”, vertelt zij.

Eén van de kunstenaars die meewerkt aan het project is Nick J. Swarth. “Gender is altijd een thema in mijn werk, dus het lag voor de hand om mee te doen”, vertelt hij. “Ik heb mij altijd gerealiseerd dat ik een jongetje ben, maar ik heb mij nooit per se als man geïdentificeerd.” Swarth levert beelden aan van zijn dragact Janine Ensslin en van zijn band Betonfraktion.

Het idee van Gender in de Blender was een tocht door de stad waar op verschillende plaatsen werk rondom het thema gender te bewonderen is. Als gevolg van de coronacrisis kon dit helaas niet doorgaan. Het project wordt nu vormgegeven in een online VR-omgeving. “In het begin baalde ik ontzettend”, vertelt Martens, “maar misschien kunnen we op deze manier uiteindelijk wel meer mensen bereiken dan we aanvankelijk dachten.”

Tom van Rooijen