Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Sasha laat hart spreken en leidt je zonder vrees uit deze duisternis

Bassiste Sasha Witteveen (portret met contrabas) is dit jaar een van de vier finalisten van Dutch Classical Talent en komt tijdens haar finaletour naar Tilburg.
Foto: Anna van Kooij

Er zijn inmiddels aardig wat klinkende namen bekend van deelnemers die al in de prijzen zijn gevallen bij het talentontwikkelingsprogramma Dutch Classical Talent. Maar wie volgt Tania Kross, Lavinia Meijer, Nora Fischer, het Van Baerle Trio en het Berlage Saxophone Quartet op? Misschien bassiste Sasha Witteveen, dit jaar een van de vier finalisten. Tijdens de finaletour die ze in het kader van dit programma doet komt ze naar Tilburg. Woensdag 30 november is ze live te bewonderen in de studio van Schouwburg Concertzaal Tilburg.

Sasha Witteveen voert je tijdens het concert als luisteraar mee van duisternis naar licht. Niet zo vreemd als je bedenkt dat ze als thema voor haar tour een citaat van Martin Luther King heeft gekozen: “Duisternis kan geen duisternis verdrijven, alleen het licht kan dat.”

Als het gaat om muziek en toonsoort, dan bereik je dat van donker naar licht gaan bijvoorbeeld door een dramatische overgang van mineur naar majeur.

Intussen laat Sasha haar contrabas niet alleen spreken over verlies en troost, gevangenschap en vrijheid, onrecht en eerlijkheid, maar ook over sarcasme en humor, drama en liefde.

Dutch Classical Talent

Louter talent blijkt voor de jury van het ontwikkelingsprogramma niet genoeg te zijn om kandidaten door te laten gaan naar de finale. Deelnemers moeten namelijk ook voor de dag komen met onderscheidende en prikkelende programma’s, visie en een beetje lef. En dit terwijl Sasha met haar 19 jaar zelfs de jongste finalist ooit is.

De jury van Dutch Classical Talent: “Haar daadkracht en vastberadenheid zijn indrukwekkend, ze weet precies wat ze wil. Zonder angst razen haar vingers over de snaren en temt ze haar instrument.”

Samen

De bassiste speelt graag kamer- en orkestmuziek; ze heeft deelgenomen aan projecten met leden van het Koninklijk Concertgebouworkest en Amsterdam Sinfonietta. Ook werkt ze vaak samen met andere veelbelovende jonge musici zoals violist Hawijch Elders en pianist Nikola Meeuwsen.

Sasha wordt tijdens het concert in Tilburg begeleid door pianist Jorian van Nee. Op het programma staat dan onder meer werk van Dimitri Smirnov, Xavier Dubois Foley en Giovanni Bottessini.

Sasha Witteveen is een virtuoze bassiste. Ze heeft een natuurlijk geluid dat verschillende karakters laat horen – Jury van het Britten Contrabas Concours, 2020
Sasha Witteveen & Fuse – Mozesvariaties – Niccolò Paganini | Podium Witteman
‘Nuit Calme’ door Mike Boddé en Sasha Witteveen | Khalid en Sophie
Foto: Anna van Kooij

Lees ook:
Violiste Hawijch Elders maakt indruk, vol lef en recht vanuit het hart
Marion Dumeige is sopraan, ‘kanon’ en Dutch Classical Talent in één

Kees-Luc Simons