Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Violiste Hawijch Elders maakt indruk, vol lef en recht vanuit het hart

Aanstormend klassiek viooltalent Hawijch Elders geeft in het kader van de concertserie Dutch Classical Talent een concert in de Tilburgse Schouwburg.
Hawijch Elders | Foto: Marco Borggreve

Dutch Classical Talent, een initiatief van de Nederlandse concertzalen, is een kamermuziekserie die aanstormend talent een podium biedt om zich muzikaal voor te stellen aan het publiek. In deze serie geeft violiste Hawijch Elders op woensdag 9 maart een concert in de studio van de Tilburgse Schouwburg.

Hawijch wil met haar concert een Hommage aan de Virtuoze Viool brengen. Daarbij passeren niet alleen de barok en de romantiek maar ook de neoklassieke periode tot het heden de revue.

In je eentje op het podium met een viool en de muziek van vioolgiganten, dan ziet het ernaar uit dat je talent, moed en karakter hebt. En dan te bedenken dat de voormalige concertmeester van het Nederlands Jeugd Strijkorkest eerder al in de prijzen viel. Ze won namelijk in de finale van het Oskar Back Concours zowel de Tweede Prijs als de Publieksprijs.

De jury over haar: “Technisch en muzikaal subliem. Wat een lef om de vioolvirtuoos Paganini zo uit te dagen! Een ontwapenende en verhalende violiste met een indrukwekkende klank. Met gemak vult ze in haar eentje de zaal.”

Hawijch Elders, met haar 19 jaar de jongste onder de finalisten, won de Tweede Prijs en was met haar sprankelende vioolspel wat mijzelf en het publiek betreft de verrassing van de avond. Barstensvol talent, geestdriftig en spontaan, oermuzikaal en in elk geval niet hoor- of zichtbaar gehinderd door zenuwen of twijfels, vertolkte ze het Vioolconcert van Dvořák vol vuur en recht vanuit haar hart. – Wenneke Savenije, De Nieuwe Muze

Op het programma van Hommage aan de Virtuoze Viool staat werk van Heinrich Ignaz Franz Biber, Johann Sebastian Bach en Paul Hindemith. En daarnaast ook werk van Eugène Ysaÿe, Tijmen van Tol en Johann Ernst. 

Hawijch Elders | Foto: Marco Borggreve

Kees-Luc Simons